Lagar har ändrats så att polisen kan ta in egna ordningsvakter. Det testas på två ställen i landet – i Skärholmen och på Södermalm. Planen är att se hur de fungerar i storstadsmiljö.

– Det är ett jättespännande och kul projekt, säger polisinspektör Antti Järvelä, ansvarig för projektet på Södermalm.

Totalt handlar det om sex ordningsvakter. I sex månaders tid, från och med 7 april, ska de användas inom lokalpolisområdet.

– Mest kommer det nog märkas av genom en mycket tydligare och mer konstant närvaro på gator och torg, framförallt i de områden där vi bedömer att behovet är som störst.

Polisen tar in sex egna säkerhetsklassade ordningsvakter på Södermalm.

Polisen tar in sex egna säkerhetsklassade ordningsvakter på Södermalm.

Sacharia Källdén

Stök och fylla

Stort fokus ska ligga på att minska den otrygghet som uppstår i samband med fylla och narkotikaproblematik. Mätningar på Södermalm visar en väldigt hög andel personer som känner sig otrygga av berusade personer ute på stan.

– Ordningsvakter är väl lämpade att avlägsna eller omhänderta personer som är berusade, hälla ut alkohol eller att förebygga problem genomn att bara vara närvarande.

Räcker sex vakter för att få effekt?

– Det tror jag verkligen. Kan vi exempelvis vid våra öppna drogscener ha kontinuerlig närvaro av uniformerad personal tror jag vi kan påverka områdena i väldigt positiv riktning.

Polisinspektören Antti Järvelä tror att ordningsvakterna kan vara till stor hjälp för polisen på Södermalm.

Polisinspektören Antti Järvelä tror att ordningsvakterna kan vara till stor hjälp för polisen på Södermalm.

Victor Malmcrona

Säkerhetsklassade

Till skillnad från andra ordningsvakter ska de vara säkerhetsklassade, vilket gör att polisen kan dela känslig information med dem.

Ett måste om de ska finnas inom polisens lokaler och arbetsledas inom verksamheten, menar Antti Järvelä.

– Ska vi styra dem till en viss plats där specifika individer finns, måste vi kunna dela vår information med dem. Vi vill ju att de ska motverka problemet, förbättra vår lägesbild och frigöra resurser för oss. Det blir inte så effektivt om vi inte kan berätta för vakterna varför vi skickar dem dit.

Ordningsvakterna ska ha stort fokus på att hantera problem som uppstår i kölvattnet av fylla och narkotikabruk.

Ordningsvakterna ska ha stort fokus på att hantera problem som uppstår i kölvattnet av fylla och narkotikabruk.

Sacharias Källdén

Ska utvärderas

Testet pågår i ett halvår. Beroende på utfallet kan polisens ordningsvakter bli ett stadigt inslag i stadsbilden.

– Personligen ser jag potentialen i projektet och för Södermalm är det spot on. Jag hoppas det faller väl ut, men det får framtiden utvisa.

Flyttade resurser

Under det blågröna styret anställde staden ett stort antal mobila ordningsvakter. Vid maktskiftet efter förra valet blev de betydligt förre. I stället fick stadsdelarna trygghetspengar som de själva fick bestämma hur de skulle användas.

Polisen på Södermalm var då kritisk till att de blev av med ”ögon och öron” på gatan.

– Hur politikerna vill närma sig trygghetsfrågor är inte för mig att recensera. Vi märker absolut av att ordningsvakterna minskat i antal, men samtidigt bedrivs annan förebyggande verksamhet som är av godo.

"Vi välkomnar att polisen tar in egna ordningsvakter, men vi måste också ta ansvar för vår del av trygghetsarbetet," säger Anders Göransson (S), ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd.

"Vi välkomnar att polisen tar in egna ordningsvakter, men vi måste också ta ansvar för vår del av trygghetsarbetet," säger Anders Göransson (S), ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd.

Victor Malmcrona

Två till egna vakter

Samtidigt har stadsdelsnämnden bestämt att också ta in egna ordningsvakter. Budget för upphandlingen är två miljoner kronor, vilket räcker till två vakter. Förhoppningen är att de kan börja patrullera i stadsdelen redan till sommaren.

– Med ett nytt nöjescentra vid Slussen tycker vi det är en rimlig satsning. Vi gör det på prov och får se hur det funkar tillsammans med våra andra trygghetssatsningar, säger Anders Göransson (S), ordförande i stadsdelsnämnden.

Polisen varnar – stök när ordningsvakter försvinner

Snart försvinner många ordningsvakter. Det kan betyda ökat stök i stan och sätta större press på en redan ansträngd poliskår, enligt Gunnar Adler, områdespolis Södermalm.

De kommunala ordningsvakterna har länge varit en het fråga. Stadens förra styre ville satsa rejält på dem – från en handfull till 180 stycken på kort tid.

Den nya rödgröna majoriteten gör tvärtom. Budgetposten för vakterna går från 106 till 30 miljoner kronor, vilket innebär att hundra försvinner. 27 patruller bli sex fördelade i hela kommunen.

Dessutom kortas tiden de kan jobba – nu gäller 11 på förmiddagen till 22.

I stället lägger man 131 miljoner på stadens stadsdelsnämnder för trygghetssatsningar.

Gunnar Adler, områdespolis på Södermalm, är orolig för vad minskat antal vakter kan innebära.

– De är där vi inte kan vara. De kan läsa av situationer som kan urarta och tillkalla innan saker eskalerar.

Gunnar Adler, kommissarie och områdespolis på Södermalm, menar att färre ordningsvakter leder till mer stök.

Gunnar Adler, kommissarie och områdespolis på Södermalm, menar att färre ordningsvakter leder till mer stök.

Victor Malmcrona

En överraskning

Det kan bli rörigare på bland annat Medborgarplatsen på kvällar och helger när vakterna försvinner, menar han.

– Det kommer att bli ännu mer av en cirkus här under sommarhelger. Konsekvenserna blir att vi får försöka täcka upp ordningsvakternas frånvaro, men det har vi inte resurser till.

Den bilden delas i stort av kommunpolisen Anders Lindberg. Han menar att beslutet kom som en överraskning.

– Jag är ödmjuk inför att man vill satsa på mer förebyggande insatser, sedan kan jag tycka det är synd att det ena görs på bekostnad av det andra.

Anders Göransson (S) ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd.

Anders Göransson (S) ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd.

Karin Nilsson

Vill ta bredare grepp

Anders Göransson (S) ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd, understryker att ordningsvakterna finns kvar, även om de blir färre.

– För oss är trygghet en avgörande fråga och den kan inte reduceras till att bara handla om ordningsvakter. Vi ska jobba med lokala aktörer och befolka den offentliga miljön med bra verksamheter och satsa på förebyggande arbete. Vi har ett batteri med åtgärder, som satsningar på fältare.

Han nämner även det förslag som till sommaren kan förbjuda lustgasförsäljning på Medborgarplatsen och en begränsning av de tider det är tillåtet att dricka alkohol i Tanto.

Stor del av stadens ordningsvakter har använts för att patrullera på Medborgarplatsen och i Björns trädgård.

Stor del av stadens ordningsvakter har använts för att patrullera på Medborgarplatsen och i Björns trädgård.

Victor Malmcrona

"Nedmontering"

Samtidigt ska nämnden i februari presentera en trygghetssatsning för Drakenbergsparken och Tanto. Stadsdelen kan ta in ordningsvakter på eget initiativ, men som det ser ut nu är det inte aktuellt, menar Anders Göransson.

Oppositionen har varit kritisk till beslutet och kallat det för en ”trygghetsslakt”.

– Det är otroligt olyckligt att man nedmonterar de trygghetsinsatser som har tagit flera år att bygga upp, säger oppositionsborgarrådet Andréa Hedin (M).

Hon tycker det är bättre att staden centralt sköter dialog med polisen och ansöker om var ordningsvakterna ska vara, snarare än att det arbetet ligger på stadsdelsnämndernas bord.

– Ordningsvakterna kan inte lösa allting, men de kan frigöra resurser för polisen som behövs mer än någonsin i olika delar av staden.

Stadsborgarrådet Alexander Ojanne (S) anser däremot att stadsdelarna vet bäst själva hur pengarna ska användas.

– Stockholm ska fortsatt använda sig av ordningsvakter när det behövs, men det Stockholm framför allt behöver är fler poliser. Ordningsvakter kan inte kompensera för polisbristen.

– Kommunen har ett viktigt uppdrag i att arbeta för att inga unga rekryteras till gängen och organiserad brottslighet. Vi behöver jobba mycket mer förebyggande än tidigare och det kan vi göra genom att stärka stadsdelarnas trygghetsarbete. 

Ordningsvakterna fasas nu ut och från 1 februari är de nere på sex patruller per dygn.

Vakter och vakter

Vakterna i fråga är mobila ordningsvakter som anlitats på uppdrag av staden. De får verka på utvalda platser i stadsmiljö under bestämda tider. Det rör sig alltså inte om samma ordningsvakter som finns på krogar eller i tunnelbanan.

De har även fått längre utbildning och skolats in kommunens arbetssätt. Av polisen och kommunen har de ibland kallats "ordningsvakt 2.0."

Under förra mandatperioden ökade antalet mobila ordningsvakter från några få till runt 180 stycken. En patrull består vanligtvis av två personer.

Stadsdelarna kan välja att själva köpa in ordningsvakter, men då blir de inte av typen 2.0.

Källa: stadsledningskontoret

Polisen varnar – stök när ordningsvakter försvinner

Kan sätta större press på en redan ansträngd poliskår.