I april blir ordningsvakterna i Skärholmen fler. Just nu pågår ett pilotprojekt som innebär att Skärholmspolisen får mellan sex och åtta egna ordningsvakter som kommer att vara synliga på Skärholmens gator och torg från och med den 7 april.
– Det ska bli jätteintressant, jag tror det blir bra, säger kommunpolisen Martin Hämmerli.
Skärholmspolisen samarbetar i dagsläget med ordningsvakterna i galleriorna i Skärholmen, Vårberg och Liljeholmen. Dessutom med SL:s ordningsvakter och stadens mobila ordningsvakter. De nya vakterna ska jobba på andra platser där polisen ser behov.
– Deras arbete handlar mycket om synlighet. De är trygghetsskapande och de omhändertar och transporterar berusade personer till olika vårdinrättningar. Vi har i snitt åtta omhändertaganden per dygn i vårt område så det kommer att frigöra polisresurser så att vi kan jobba mer offensivt mot kriminella, säger Martin Hämmerli.
– Deras arbete kommer frigöra polisresurser så att vi kan jobba mer offensivt mot kriminella, säger Martin Hämmerli.
Pekka Pääkkö
Säkerhetsklassade
Polisens egna vakter är säkerhetsklassade och har genomgått en djupare kontroll jämfört med andra vakter. De måste exempelvis genomgå registerkontroller, uppfylla olika typer av säkerhetskrav som säkerhetsintervjuer där man går igenom deras privatliv, historia och eventuella kopplingar till andra personer. Syftet är att utröna deras lojalitet och sårbarhet och om det finns någon risk att andra kan påverka dem eller har något som de kan utnyttja mot dem för att pressa dem på information.
Att vakterna är säkerhetsklassade innebär också att polisen kommer att kunna dela mer information med vakterna om sådant som pågår i området. Och att det går fortare för informationen att nå fram.
Deras arbete handlar mycket om synlighet, trygghetsskapande och omhändertagande.
Förebygga i stället för vakter
Stockholms stad hade under det blågröna styret ett stort antal mobila ordningsvakter som polisen samarbetade med. När den rödgröna majoriteten tog över gjordes systemet om så att ordningsvakterna blev betydligt färre, istället fick stadsdelarna trygghetspengar som de själva fick bestämma hur de skulle använda. De kunde exempelvis använda dem till att anställa egna ordningsvakter, fler fältassistenter eller andra förebyggande insatser. Något som fått kritik av oppositionen.
I Skärholmen och Hägersten-Älvsjö stadsdelar har inga ordningsvakter anställts sedan ändringen.
– Vi har inte alls den extra resursen längre och det märker vi av. Det ska bli intressant att se hur pilotprojektet kommer att fungera, säger Martin Hämmerli.
Enligt Martin Borgsten, tf stadsdelsdirektör i Skärholmen, har pengarna istället lagts på fler fältassistenter, på att förstärka arbetet för att höja skolnärvaron och på att öka tryggheten genom platsaktivering och ökad samverkan med olika aktörer.
Ser polisen några fördelar med att stadsdelen har prioriterat annat förebyggande arbete?
– Jag kan inte uttala mig om det, det får stadsdelen uttala sig om.