Nu står det klart att Mark- och miljööverdomstolen, som är högsta instans, ger inte prövningstillstånd för överklagandet av detaljplanen för Södra Falkberget.
– Vi gläds med kommunen och alla medborgare i Sollentuna som får ett fantastiskt naturområde i kommunal ägo, säger Johan Sandström, styrelseledamot i Falkberget Fastigheter AB, bolaget som äger marken som ska bebyggas.
Den synen delas inte av de dem som har försökt stoppa byggplanerna eftersom de enligt dem tvärtom förstör mycket av bergets naturvärden.
Mitt i har tidigare berättat om striden. Upprinnelsen till detaljplanen är att en ansökan om bygglov för sex hus kom in hösten 2021. De skulle ersätta de fem nuvarande förfallna gamla fritidshus som finns utspridda på berget.
Samhällsbyggnadsnämnden bedömde att man inte kunde neka bygglov och valde då att göra en detaljplan för området, som innebär att sju tvåvåningshus får byggas inom ett mer samlat område högst uppe på berget.
Tomtindelning enligt detaljplanen. Sju fastigheter får bebyggas, högst uppe på Falkbergets platå närmast de befintliga husen på Bössvägen.
Sollentuna kommun
Strandskydd enligt länsstyrelsen
Senare visade det sig att strandskydd råder i området, enligt länsstyrelsen. Motståndarna menar att det därför hade gått att säga nej till den ursprungliga bygglovsansökan, utan att ta fram en detaljplan med exploatering på bergets platå.
Men detaljplanen godkändes av kommunfullmäktige i november i fjol. Den överklagades, men mark- och miljödomstolen ansåg att detaljplanen var korrekt.
Nu har alltså Mark- och miljööverdomstolen alltså bestämt att inte pröva det beslutet.
Därmed har detaljplanen vunnit laga kraft och bygget kan påbörjas.
– Vi har redan tillsammans med arkitektbyrån påbörjat den kreativa processen att ta fram ett antal förslag. Alla husen får sjöutsikt och kommer att smälta in i harmoni med omgivningen, säger Johan Sandström.
Så här kan den blivande husen på Södra Falkberget komma att se ut.
Illustration: DinellJohansson
Har pratats om en demonstration
Syftet från kommunens sida är att tillåta utbyggnad av sju bostadshus inom en mindre del av planområdet samtidigt som en större del, 88 procent, görs till kommunal mark.
En sådan avvägning mellan det allmänna intresset och fastighetsägarnas äganderätt var enligt samhällsbyggnadsnämnden bästa sättet att bevara Falkbergets funktion som grönområde.
– Det har varit viktigt för oss i majoriteten att ta fram ett förslag som både medger bebyggelse på privatägd mark, samtidigt som viktig natur även i framtiden finns tillgänglig för Sollentunaborna, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Anders Ekberg (L).
De som har kämpat för att i stället helt försöka stoppa exploatering på Södra Falkberget hade Mark- och miljööverdomstolen som sista hopp, även om det var litet.
– Nu bebyggs tyvärr den mark i sin helhet som i dag nyttjas av många som rekreationsområde. Det är både beklagligt och anmärkningsvärt att sittande majoritet i kommunen inte stod upp för tidigare löften om att bevara Södra Falkberget som naturområde, och att man dessutom missat att strandskydd råder i området, säger Bertil Adolfsson, en av totalt 26 privatpersoner som hade överklagat mark- och miljödomstolens beslut.
Det har pratats om en demonstration vid kommunfullmäktige den 24 oktober, men det är ännu inte klart om den blir av eller inte.