Tusen vykort, signerade Stockholm Vatten och Avfall (SVOA), skickades nyligen ut till invånare i Sjöstan. På dem stod att bara toapapper och behov får spolas ner i avloppet.

Anledningen är att pumpstationen på Båtbryggargatan korkar igen så ofta att den måste rensas minst en gång om dagen, ibland mer.

– Det kan vara så att många tror att avloppet är en papperskorg och att problemet försvinner när man spolat ner det, men det är precis tvärtom, säger Alexandra Fleetwood, pressansvarig vid SVOA.

Löser inte upp sig

Fett, bomullspinnar och hushållspapper ställer till det, men största boven i dramat är våtservetter.

– Problemet är att det på många paket står att de kan slängas i avloppet, men det stämmer inte. Våtservetter är plast, de löser inte upp sig.

Riktigt varför Sjöstan sticker ut är inte klarlagt. Det ska dock inte röra sig om att pumpstationen inte håller måttet.

– Av någon anledning spolas mycket ner här. Om det beror på okunskap eller något annat jag vet inte.

600 stopp om året

I Stockholm finns 236 pumpstationer och 330 mil huvudvattenledningar. Därifrån transporteras vatten till reningsverken.

Varje år uppstår närmare 300 stopp i stationerna och ytterligare 300 stopp i ledningarna. De kan leda till översvämningar i källare eller att förorenat vatten rinner ut i sjön.

– För att undvika problem med onödiga stopp och högre VA-kostnader bör man i stället ha en papperskorg inne på toaletten.

Kostar miljontals kronor

För staden blir det hela en kostsam affär. Varje gång någon skickas ut för att rensa en pumpstation kostar det 5 000 kronor. Dessutom händer det att pumparna skadas och måste lagas eller bytas ut.

Bara att skicka ut folk för rensning kostar miljontals kronor om året.

– Att spola ner våtservetter, hår, strumpbyxor, bomullstopps och fett är samma sak som att spola ner sedlar rätt ner i avloppet.