Åtalet gällde 15 fall av grova bedrägerier och tre försök. Men också stölder efter inbrott då personer som sökt upp de äldre tagit sig in deras bostäder.
Bedrägerierna har gått till på snarlika sätt. Gärningsmännen ska ha ringt brottsoffren och utgett sig för att komma från polisen, Säkerhetspolisen, en bank, ett försäkringsbolag eller hemtjänsten. I vissa fall var en av de misstänkta åtalad för brott. På andra åtalspunkter var de misstänkta flera.
Meddelanden mellan misstänkta efter att en kvinna anat oråd.
Polisens förundersökning
Förlorade 700 000 kronor
De drabbade finns i Storstockholm, men också på ett par orter i Sydsverige. Flest drabbades i söderort bland annat i Skarpnäck, Hökarängen, Bandhagen och Årsta. Allra mest kom bedragarna över när man gav sig på två kvinnor i Sköndal.
En kvinna i 90-årsåldern förlorade smycken för över 100 000 kronor efter att en bedragare utgett sig för att vara polis.
En annan Sköndalsbo i 80-årsåldern råkade ut för bank-tricket. Efter att bedragarna skrämt henne med att hon var i färd att förlora pengar lyckades man få både bankkort och kod. Därefter köpte bedragarna presentkort för 700 000 kronor.
Övervakningsbilder från Farsta centrum med misstänkta i det stora bedrägerimålet.
Polisens förundersökning
Åklagaren: Grova brott
I åtalet som väcktes i augusti menade åklagaren Moa Drakenberg att brotten var att betrakta som grova. Detta eftersom de planerats och genomförts systematiskt där man utgav sig för att representera myndigheter eller företag och lurade äldre i deras hem.
De misstänkta nekade inför rättegången i Södertörns tingsrätt till brott.
Tingsrätten: ”Hänsynslöst”
På onsdagen kom domen från Södertörns tingsrätt. Alla sju åtalade döms, varav fem för ett eller flera fall av grova bedrägerier. Flera döms också för försök. Två döms för penningtvättsbrott.
”Brotten har utförts på ett utstuderat och hänsynslöst sätt”, skriver Södertörns tingsrätt i domen. De flesta av brottsoffren var runt 90 år gamla och den äldsta 103 år.
Enligt domen har gärningsmännen utnyttjat deras rädsla för att bli lurade, bland annat genom att utge sig för att vara poliser.
Längsta straffet: Två och ett halvt år
Straffen skiljer sig åt beroende på hur många fall och vilken roll den dömde haft när brotten begicks. Strängaste straffet på fängelse i 2 år och 6 månader får en 25-åring som enligt tingsrätten hade en drivande roll.
En tonåring som bara var 16 år när brotten begicks döms till ungdomsvård.
Flera av de dömda har dömts för liknande bedrägerier tidigare.