– Jag kan få ett samtal från någon som är ledsen mitt i natten. Då tar jag det. Är någon ledsen på min lediga dag, så träffar jag personen, säger Skarpnäckskyrkans ungdomsledare Sonia Kamau.

Hon talar snabbt, engagerat och ibland bestämt. Då och då skojar hon och skrattar. Men hon blir också allvarlig.

Dagens Sverige är det farligaste i modern tid vad gäller kriminaliteten. Även i sociala medier finns krafter som kan leda unga in på fel väg.

Kroppshets och machoideal

Skarpnäckskyrkan vill vara en motkraft. Flera dagar i veckan arrangerar de aktiviteter för barn och unga. Sonia Kamau delar glädje med barnen och ungdomarna hon möter. Bland dem finns de som sköter skolan, men också dem hon oroar sig för. När det gäller killarna oroas hon av machoideal och att de ska dras in i kriminalitet.

– När det gäller tjejerna är jag orolig för idealen och bilderna de ser i sociala medier. Där får de se bilder av den "perfekta" kroppen och kläderna du ska bära. Jag märker osäkerheten det skapar. Därför pratar vi om ätstörningar och självskadebeteende.

Föräldrar har tackat Sonia Kamau för vad hon gjort för deras barn. Själv tackar hon sin gudstro men poängterar att hennes tro oftast skalas bort efter intervjuer. "Det var min tro jag kunde luta mig tillbaka mot när jag levde ett destruktivt liv".

Föräldrar har tackat Sonia Kamau för vad hon gjort för deras barn. Själv tackar hon sin gudstro men poängterar att hennes tro oftast skalas bort efter intervjuer. "Det var min tro jag kunde luta mig tillbaka mot när jag levde ett destruktivt liv".

Angie Gray

Men oron för tjejerna stannar inte där. Hon för även samtal om att aldrig ge sig i lag med kriminella killar. Det leder snabbt snett.

– Det finns tjejer i Skarpnäck som tycker att det är status med en kriminell kille. De ses som spännande och som en möjlighet att få exempelvis dyra väskor.

Våga visa sårbarhet

Nyligen startade Skarpnäckskyrkan en kväll för bara tjejer.

Jag började känna att jag lurade ungdomar.

– Det finns tjejer som inte riktigt vågar ta plats när killar är med och tjejerna behöver även stötta varandra. Jag har redan märkt skillnad, säger Sonia Kamau.

De flesta arrangemang är dock för både killar och tjejer. Och det finns flera regler. Varken svordomar eller att kalla någon "hora" är tillåtet. Skojbråk tillåts heller inte då det riskerar att urarta.

– Alla ska kunna känna sig trygga här. Du ska kunna komma som du är, även när du inte mår bra.

Därför jobbar man på att stärka barnen och ungdomarna. Här ska ingen behöva hålla uppe en fasad eller visa attityd. "Barn ska få vara barn" är något Sonia Kamau återkommer till och det gäller även tonåringar.

– När det gäller killarna jobbar vi mycket på att våga visa sårbarhet. Och när det gäller tjejerna på att de ska våga ta mer plats.

Sonia Kamau har nära till skrattet. Samtidigt är hon en person som säger ifrån när hon ser att någon beter sig illa mot någon annan.

Sonia Kamau har nära till skrattet. Samtidigt är hon en person som säger ifrån när hon ser att någon beter sig illa mot någon annan.

Angie Gray

Var med i Big Brother

I tonåren drömde Sonia Kamau om att bli känd. Hon medverkade i Big Brother och när hon kom ut från huset väntade tusentals vänförfrågningar och meddelanden på Facebook. Hon drev också blogg och fick betalt för att komma till uteställen och festa. Men hon utsattes också för påhopp. Och det var de elaka kommentarerna som satte sig. Samtidigt gnagde samvetet över att hon gjorde reklam för produkter som många inte har råd med.

– Jag började känna att jag lurade ungdomar. Det var en ytlig värld. Och jag visade en fasad. Jag trodde jag skulle bli lycklig av kändisskap och pengar. Men det blev tvärtom.

Efter några år som hon kallar destruktiva vände hon tillbaka till Skarpnäckskyrkan som hon besökte för första gången som nioåring. Här tar hon till vara på att hon har lätt att få kontakt med människor.

– Det här är min kallelse. Gud har gett mig de här gåvorna.