Regeringen sänkte skatten i sin budget, men det rödgröna styret i Stockholms stad gör tvärtom och föreslår en höjning nästa år.

Karin Wanngård (S), finansborgarråd, säger till Mitt i på tisdagsmorgonen att skattehöjningen är helt nödvändig.

Så mycket mer ska du betala

I kronor innebär den föreslagna höjningen 24 öre mer i skatt per hundralapp.

”För en familj med en inkomst på 600 000 kronor per år i Stockholm innebär vårt förslag 74 kronor mer i slutlig skatt per månad”, skriver styret i debattartikeln.

Skattehöjningen ska enligt styret möjliggöra investeringar på närmare 900 miljoner kronor, som ska gå till att rädda 1 400 välfärdsjobb i Stockholm.

– Det handlar exempelvis om lärare och socialsekreterare som vi inte hade kunnat behålla annars. Jag kommer kunna lägga en budget i balans där vi kan satsa på att bygga ett tryggt Stockholm där det ska gå bra för alla barn, säger Karin Wanngård.

Detta är "inget enkelt" beslut skriver ni på Aftonbladet Debatt idag?

– Vi är mer än väl medvetna om att många stockholmare har det tufft genom lågkonjunkturen och inflationen som är fortsatt kännbar. I detta läge väljer regeringen att helt överge välfärden. I deras budget får vi absolut noll kronor till välfärden. Vi behöver höja skatten för att finansiera satsningar på skolan och vårt förebyggande arbete så att inte gängkriminaliteten fortsätter eskalera, säger Wanngård.

Hur mycket statsbidrag hade ni velat se?

– Reformutrymmet verkar landa på 60 miljarder kronor, jag hade gärna sett att hälften gått till kommunerna och regionerna. Det är ändå vi som ansvarar för välfärden. I stället lägger regeringen detta på skattesänkningar.

M: Aldrig haft så mycket pengar som nu

Att höja skatten är inte att ta ansvar för det tuffa ekonomiska läget, utan att skicka notan till stockholmarna, anser oppositionsborgarrådet Christofer Fjellner (M).

Enligt Moderaterna får Stockholm sin högsta kommunalskatt sedan 1998.

”Stockholms stad har aldrig haft så mycket pengar som nu – aldrig så stora stadsbidrag och aldrig så stora skatteintäkter. Att Socialdemokraterna i stadshuset inte klarar att ge oss en välfärd i världsklass beror helt enkelt på att vi har fel politiker vid rodret, inte att stockholmarna tvingas betala en för liten del av sin lön i skatt”, säger Fjellner i en skriftlig kommentar.

Banta kommunbyråkratin i stället

Även Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna är kritiska till att skatten höjs i ett skede när inflationen är på väg ner.

”När många äntligen börjar se ljuset i tunneln efter tuffa ekonomiska år tycker styret att stockholmarna ändå ska ha mindre pengar kvar i slutet av månaden”, säger KD:s gruppledare Nike Örbrink i en skriftlig kommentar och tillägger:

”Till råga på allt dessutom trots att många delar av staden gått med överskott”.

SD menar att styret borde banta kommunbyråkratin i stället för att höja skatten.

Enkäter: "Vad tycker du om skattehöjningen?"

Roger Dahlgren.

Roger Dahlgren.

Stefan Källstigen

– Att de höjer allt är åt helvete, tycker jag. Men det är väl bara att acceptera. Det är klart, måste de höja skatterna på massa annat så försvinner ju stålar i stadskassan, och då måste de ju kompensera på något vis, säger Roger Dahlgren.

Maria Thiberg.

Maria Thiberg.

Stefan Källstigen

– Om skatterna är till för något bra så tycker jag att det är okej. Att man vill stärka skolan är väldigt bra. Att stärka det förebyggande arbetet är också bra, om de nu gör rätt med det förebyggande arbetet, säger Maria Thiberg.