Kristoffer Tamsons kommer lobba för att ordningsvakter ska kunna dela ut böter till personer som stör i kollektivtrafiken.
Mostphotos/Pressbild
Brittiska Liberaldemokraterna vill att personer som inte använder hörlurar i kollektivtrafiken ska kunna bötfällas.
Partiet föreslår att den som spelar videoklipp eller musik högt på buss eller tunnelbana eller vid en hållplats ska kunna straffas med böter upp till nästan 13 000 kronor.
En bra idé som borde införas även i Stockholmstrafiken, anser oppositionsregionrådet Kristoffer Tamsons (M).
– Trivsamheten och tryggheten i kollektivtrafiken minskar när folk pratar högt i telefonen eller spelar musik ur högtalare.
Rapport: Tryggheten ökar
Men faktum är att SL:s resenärer upplever kollektivtrafiken som säkrare än någonsin, enligt SL:s årsrapport för 2024.
– Jag underkänner inte årsrapporten. Men all forskning visar att ett återkommande antisocialt beteende ökar otryggheten i kollektivtrafiken.
Nu vill Tamsons att SL ser över sina ordningsföreskrifter och att riksdagen ändrar lagen så att ordningsvakter utöver att tillrättavisa eller avvisa störande personer även ska kunna utfärda böter.
Bötfälla personer som har fötterna på sätet
Att spela hög musik, ha fötterna på sätet eller skräpa ner är exempel som Tamsons tycker borde kunna leda till böter.
1 000 kronor är en rimlig nivå på boten, anser Tamsons, men den ska delas ut först efter att den störande personen blivit tillsagd och inte hörsammat uppmaningen att sluta.
Finns inte risken att det blir subjektivt?
– Det handlar inte om att sätta dit en skolklass som sjunger en visa på bussen, utan om människor som medvetet stör eller förstör för medresenärer.
Moderaterna har länge drivit på för att ordningsvakter ska få utökade befogenheter och avser väcka frågan om att se över SL:s ordningsföreskrifter i regionfullmäktige igen.
Fenderts svar: ”Inte rätt väg”
Men från trafikregionrådet Anton Fendert (MP) är intresset svalt.
”SL har redan i dag ordningsregler och vår trygghetscentral är öppen dygnet runt så att du som resenär kan få hjälp om det uppstår en situation där någon stör eller förstör. Att utöver detta utfärda böter för specifika beteenden, det tror inte jag är rätt väg att gå. Särskilt inte eftersom det skulle vara svårt att säkerställa att regeln efterlevs.", skriver Fendert till Mitt i.