I mitten av oktober, en vecka innan författarna som nomineras till årets Augustprist presenteras, ringer Tora Walls telefon. Hennes förläggare ger henne beskedet.
– Jag blev nog väldigt tyst en stund. Men sedan insåg jag att det var sant och att det var något väldigt stort och fint. Jag hade inte ens en aning om att de hade skickat in boken. Allt kom som en otrolig överraskning.
Efteråt hon tagit emot nominering och blommor på Dramaten firade hon hemma med familjen.
– Vi drack champagne och åt middag med kladdkaka till efterrätt. Kladdkaka kanske inte låter så märkvärdigt men det är en av mina favoritefterrätter.
Tora Walls ”Skogen” är rikt illustrerad. Här ”The Times of Day: The Evening” av Caspar David Friedrich, 1821–1822.
Heritage Images via Getty Images
”Nya sätt att se skogen”
I boken berättar hon hur skogen har påverkat svensk folktro. Hon rör sig från världsträdet Yggdrasil, troll, vittror och skogsrån via Astrid Lindgrens ”Ronja rövardotter” och J.R.R. Tolkiens ”Sagan om ringen” till Leif GW Persson. Författaren som har berättat i TV4 att han känner närvaron av skogstomtar när han jagar i skogen.
– Jag vill att boken ska öppna ögonen för nya sätta att se skogen. Gå ut i skogen och upptäck saker du inte har tänkt på.
Vad betyder skogen för dig?
– Skogen en plats som är väldigt viktig för mig. Jag tror att jag delar det med många som bor tätbebyggt, jag längtar till en plats som känns mer rofylld. Även om man alltid kan höra de susande bilarna på avstånd så är det ändå en sorts tystnad.
Hon promenerar varje vecka i Nyckelviken.
– Jag går dit för att tänka, höra vinden i träden. Alltsedan barnen var små har vi varit där och plockat blåbär, grillat korv och besökt den lilla bondgården. På senare år har Nacka kommun ordnat en jättefin kulning – en speciell sorts lockrop som vallkullorna gjorde förr i norra Sverige.
Skogstroll, Theodore Kittelsen, 1906.
Nasjonalmuseet, Oslo/Wikimedia Commons
”Kommer fram i skymningen”
Hon berättar att troll är ett väsen som finns kvar i dag som i hög grad förknippas med skogen.
– Säger du en trollskog så vet alla vad det är. Det handlar mycket om att vi vill ha något att berätta som fyller landskapet.
Finns det troll i Nacka?
– Det finns mycket berg i Nacka så det finns goda förutsättningar att hitta troll här.
Har du själv sett några troll?
– Nej, faktiskt inte. Men det är ju grejen med trollen att man ser dem för det mesta inte.
Barn kan ju bli rädda för troll. När började du berätta om troll för dina barn?
– De har funnits med eftersom jag har arbetat så mycket med dem. Men de vet också att de är berättelser så jag tror inte de har blivit så skrämda.
Tora Wall är nominerad till Augustpriset för boken ”Skogen: i folktro, sägner och sagor”.
Bokförlaget Stolpe
Nu när det blir mörkare ute tycker ju många att skogen kan vara läskig. Kommer trollen och andra väsen fram då?
– Jag tror det är en naturlig instinkt, skogen blir ju farligare när man inte ser och därför är det klart att man har undvikit att gå dit när det är mörkt. Trollen kommer inte fram i mörkret utan det är i brytningen, i skymningen, som du har störst chans att träffa på dem. I folktron får det övernaturliga spelrum i skymningen.
Förutom skogen dras Tora Wall till vatten.
– Jag tycker om att simma, jag tantsimmar lite varstans i hav och sjöar. Ofta i Bastusjön eller Långsjön för de är närmast.
Ska du göra en bok om vatten också?
– Du är inne på rätt spår kan jag säga, men jag får inte säga för mycket.