Nu byts den kritiserade Skolplattformen ut i Stockholms stads kommunala grund- och gymnasieskolor.
Både grundskolan och gymnasieskolan kommer i stället att införa läroplattformen Infomentor vid höstterminsstarten, medan gymnasieskolan också kommer att använda Edlevo.
Dessa appar används redan av många skolor runt om i Sverige och de nya verktygen kommer att omfatta i stort sett samma funktioner. Att Skolplattformen ersätts beror på att avtalen löper ut för de olika moduler som tillsammans bildar plattformen.
– Vi är helt enkelt tvungna att byta då vi redan har använt alla våra förlängningsmöjligheter, har Patrik Kärkkäinen, stadens IT- och digitaliseringschef, tidigare sagt till Mitt i.
Fått mycket kritik
Skolplattformen fick hård kritik från vårdnadshavare, lärare och elever. I april 2022 släpptes en användarundersökning av Skolplattformen av utbildningsförvaltningen.
Över 1 000 lärare svarade på enkäten och den övergripande bilden uppges vara kritisk. Flera lärare beskriver att startsidan är svårnavigerad, rörig och att det är svårt att få en överblick. De drygt 800 vårdnadshavarna som svarade gav också en kritisk bild.
På App Store har appen 1,1 stjärna i betyg. "Appen är så full av fel att det är omöjligt att ens beskriva dem" lyder en av många ilskna kommentarer.
140 miljoner kronor
Skolplattformen hade en etableringskostnad på nästan 700 miljoner kronor. Införandet av de nya digitala stöden landar på 140 miljoner kronor, en betydligt lägre summa.
– Förra gången hade vi en extremt konsulttung organisation. Nu har vi byggt upp en egen intern kompetens. Det blir mer kostnadseffektivt om man ser på prislappen, sa Patrik Kärkkäinen vid en tidigare intervju.
Sedan april har förskolan redan börjat använda appen Tempus, för schemaläggning, följt av Infomentor.