Drygt 65 miljoner kronor. Så mycket fick Botkyrka kommun av Socialstyrelsen för att stoppa nyrekryteringen av barn och unga till kriminella i kommunens socialt eftersatta områden. Pengarna lades på att utbilda lärare, på det våldsförbyggande arbetet Tåget, avhopparverksamhet – men också på en New York-resa för 16 personer, enligt Sveriges radio.

Hur det blev så beror på brister inom kommunen, menar presschefen Lennart Agén.

– Resan var berättigad, men den skulle inte ha betalats med Socialstyrelsens pengar utan direkt från förvaltningen. Det brast i samarbetet mellan förvaltningarna, säger han till Mitt i.

Har betalat tillbaka

Resan gjordes av kommunens Ung 16–19-verksamhet och omfattade sju ungdomar, sju kommunmedarbetare och två reseledare. Enligt Lennart Agén var resan en del av ett pågående trygghetsskapande arbete och att lära sig mer om verksamheter som arbetar för att bekämpa ekonomisk och social utsatthet bland barn och unga genom kultur- och fritidsaktiviteter.

Under de första dagarna i juni betalade Botkyrka kommun tillbaka 330 000 kronor till Socialstyrelsen och kommunen har inlett en internt granskning för att säkerställa att inga andra pengar är på villovägar.

– Sedan några veckor granskar vi kostnader där vi eventuellt inte haft tillräcklig intern kontroll. Vi kommer direkt därefter att återkoppla resultatet av vår granskning till Socialstyrelsen, säger Lennart Agén.