I våras kunde Mitt i avslöja att Nacka kommun har skolor, förskolor och andra lokaler motsvarande golvytan i tre Globen som står tomma.

Fram till 2017 räknade kommunen med ha 140 000 invånare 2030. Men vårens befolkningsprognos visade att endast 120 000 människor kommer att bo i Nacka då.

Nu har kommunens tjänstemän utrett hur kommunen ska hantera situationen. Utredarna konstaterar att det finns betydligt fler skolplatser än elever på östra Sicklaön.

– I dag står 1 700 platser tomma vilket gör att vi ser över de befintliga kommunala lokalerna för att anpassa och optimera användningen, säger Einar Fransson till kommunens hemsida.

Situationen bedöms inte förändras de kommande tre åren.

”Ha eleven i fokus”

Tjänstemännen har övervägt att stänga tre olika skolor: Skuru skola, Borgvallaskolan och Saltängens skola – eller en kombination av alla tre.

– När det är färre elever än skolplatser behöver vi ta ansvar och ställa om verksamheten, och samtidigt ha eleven i fokus. Pengarna ska gå till verksamhet och undervisning och inte tomma lokaler, säger Einar Fransson.

Tas upp av kommunstyrelsen

Utredarna anser att det bästa alternativet är att avveckla Skuru skola.

Endast 130 elever går på skolan som har plats för 1 000 elever.

Skuru skola är ett av kommunens dyraste hyresobjekt och har under flera år haft stora ytor tomma och har det fortfarande trots att hela Ektorps skola har evakuerats in i lokalerna.

Nacka kommun räknar med att spara 20 miljoner kronor om året i lokalhyra på att avveckla Skuru skola. Men kommunen har ett hyreskontrakt med Rikshem som löper till 2034.

Kommunstyrelsens verksamhetsutskott kommer att ta ställning till förslaget att avveckla Skuru skola den 24 september. Ärendet går sedan vidare till kommunstyrelsen för beslut den 30 september.

Beslutar politikerna enligt förslaget stänger Skuru skola efter skolavslutningen nästa år.