Som Mitt i berättade i maj skulle SL:s preliminära upphandlingskrav ha stängt ute alla bussleverantörer med produktion i Kina, Turkiet, Indien och andra länder där internationella krav på social hållbarhet inte uppfylls.

Kraven hade blockerat Volvo och en rad andra stora bussleverantörer och skulle kraftigt försena elektrifieringen av SL:s bussflotta, enligt kritiska röster i branschen.

När SL nu publicerar de slutliga upphandlingsvillkoren har man dragit tillbaka de tuffaste kraven, rapporterar branschtidningen Bussmagasinet.

SL väljer att gå samma väg som Västtrafik och Skånetrafiken. I stället för att blockera vissa länder kräver man att bussföretagen ska visa att mänskliga rättigheter inte har kränkts vid produktionen av bussarna.

Barnarbete och korruption

Det betyder förbud mot exempelvis tvångsarbete, barnarbete, allvarlig miljöskada och storskalig korruption. Bussbolagen blir skyldiga att själva kontrollera att villkoren uppfylls.

Förändringarna har skett efter en ovanligt grundlig dialog med branschen, framhåller SL:s presschef Claes Keisu. Att upphandlingskrav formuleras om är inget ovanligt eller konstigt, menar han.

Det blir inte lika svartvitt som tidigare

"Med formuleringarna anser vi att vi kan tillvarata frågan om mänskliga rättigheter och social hållbarhet, utan att för den skull stänga möjligheterna att styra mot fortsatt elektrifiering av SL:s busstrafik", skriver han till Mitt i.

"Gör det lättare"

David Erixon, presschef på bussföretaget Nobina, är försiktigt positiv.

– Det verkar vara ett steg i rätt riktning. Det blir inte lika svartvitt som tidigare och det kan göra det lättare för oss att få tag på elbussar, kommenterar han.

Beslutet påverkar de upphandlingar som nu ska inledas för bland annat innerstaden, Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro, Södertälje och Nykvarn. Totalt handlar det om runt 380 nya elbussar som ska levereras de närmaste åren.

SL stoppar bussjättar – kan försena klimatomställningen

SL säger nej till Volvo och en rad andra stora elbusstillverkare som inte uppfyller de sociala hållbarhetskraven. Detta riskerar att försena elektrifieringen och göra busstrafiken betydligt dyrare, menar ledande aktörer i branschen.

De närmaste åren ska över 1 000 nya elbussar sättas in i SL-trafiken. Målet är att kollektivtrafikens klimatpåverkan ska halveras till 2030.

Men det finns ett stort problem. Över 80 procent av världens fordonsbatterier är tillverkade i Kina, där det enligt färska larmrapporter finns en stor risk för tvångsarbete och andra oacceptabla arbetsvillkor.

I de tre stora bussupphandlingar som inleddes under april har SL också höjt kraven på social hållbarhet. Tillverkning i länder som Kina, Egypten och Turkiet går bort, enligt de preliminära upphandlingsdokumenten.

Tillverkas i Turkiet

Det skulle göra att Volvo, som lagt ut tillverkningen av elbusskarosser på en partner i Egypten, stängs ute från upphandlingen.

Scania klarar kraven, men har vissa leverantörer i Kina som påverkas av villkoren. Flera tyska busstillverkare har flyttat tillverkning till Turkiet.

Scania uppger att de kommer att klara kraven, men att de har partnerskap med leverantörer i Kina som påverkas av SL:s nya regler.

Scania uppger att de kommer att klara kraven, men att de har partnerskap med leverantörer i Kina som påverkas av SL:s nya regler.

Ingrid Johansson

Hur många av dagens elbusstillverkare skulle hindras?

– Det är väldigt många. Och det är de stora, säger Johan Wadman, vd för organisationen Svensk Kollektivtrafik.

Trafikföretaget Nobina menar att det bara blir en eller två leverantörer kvar. Konsekvenserna kan bli långtgående:

– För det första finns en risk att du inte får tag på tillräckligt många bussar, vilket gör att man missar klimatmålen. För det andra blir det så liten konkurrens att prisbilden blir mångdubbelt högre, säger David Erixon, presschef på Nobina.

För det tredje – även om det går att hitta godkända leverantörer – är det mycket tveksamt om det går att få till en trafikstart på utsatt datum, menar han.

Hänvisar till sekretessen

Johan Wadman på Svensk Kollektivtrafik, delar alla tre farhågorna.

– Absolut, den risken finns. Det här en stor utmaning för hela branschen. Och vi har ingen färdig lösning, säger han.

Elin Lindström på SL:s pressavdelning vill inte kommentera målkonflikten och hänvisar till upphandlingssekretessen.

– Men det finns elbussar med batterier som är sluttillverkade i länder som inte innebär hög risk för kränkning av mänskliga rättigheter och arbetares rättigheter, exempelvis hos Ebusco och MAN, säger hon.

Vi har ingen färdig lösning

SL skärper upphandlingskraven

De preliminära upphandlingsdokumenten som SL lade ut i april för drygt 500 elbussar i tre stora trafikområden, bland annat Stockholms innerstad, ställer följande krav:

Sammansättning av batteripack och slutmontering av framdriftsbatteri samt karosstillverklning, chassitillverkning och slutmontering av fordon får endast ske i länder med index 1-4 enligt den internationella fackliga sammanslutningen ITUC:s rankning av arbetsförhållanden.

Bland de 45 länder som utesluts (index 5) finns bland annat Kina,Turkiet, Egypten, Indonesien, Pakistan och Brasilien.

De trafikföretag som får i uppdrag att köra busstrafiken ansvarar för att köpa in fordon och få ut dem i trafik i tid.

De cirka 300 nya elbussar som Keolis och Nobina sätter in mellan augusti 2024 och februari 2025 omfattas inte av de skärpta hållbarhetskraven – de gäller nya avtal från 2026 och framåt.

Källa: Region Stockholm, ITUC

Planen att gå ut 500 nya elbussar från och med 2026 kan stöta på patrull. Det kinesiska företaget BYD har hamnat på SL:s svarta lista.

Planen att gå ut 500 nya elbussar från och med 2026 kan stöta på patrull. Det kinesiska företaget BYD har hamnat på SL:s svarta lista.

SL portar bussjättar – får inte köra elbuss i Stockholm

Stoppar kinesiska batterier efter larm ✔ Risken: ”Gör att man missar klimatmålen” ✔ Branschen: ”Vi har ingen lösning" ✔ Kan bli dyrare trafik