Planerna på att förbättra reningen av dagvatten – regn och smält snö – i inre Kyrkviken har varit igång länge. I dag rinner nämligen dagvatten från trafikerade vägar orenat ut vattnet.

Nu ska staden hitta en entreprenör som vill sköta vattenreningen. Föroreningar och övergödning ska man få bukt med under 2025, då flera nya dagvattendammar anläggs. Det ska främja biologisk mångfald och minska risken för översvämning eftersom vattnet samlas i dammarna.

Dessutom ska området bli mer inbjudande att strosa i. Totalt har staden budgeterat 30 miljoner kronor för ändamålet.

– Det är en stor satsning, och vi vill skapa en ny och vacker park. Dammarna blir en vattenspegel som renar vattnet men även lyfter parkområdena, säger Anders Paulsen (LP) kommunalråd och ordförande i tekniska nämnden.

– Vi kommer dessutom att göra en så kallad aluminiumfällning för att binda det farliga fosforet. På sikt hoppas vi att man ska kunna bada här.

Kan man bada i vattnet i dag?

– Det vill man nog inte. I framtiden tror jag att det ska gå, men det sker nog inte från en dag till en annan.

Två dammar anläggs på Canadaängen – en fördamm och en huvuddamm med utlopp i en bäck med natursten. Totalt täcker dammarna 2 700 kvadratmeter. I Kyrkviksparken anläggs också en fördamm och en huvuddamm på 1 350 kvadratmeter.

Fördammarna finns till för att rena dagvattnet från bland annat olja, sand och grus. I huvuddammen renas vattnet ytterligare – från bland annat näringsämnen – innan det rinner ut i Kyrkviken.

– Kyrkviken är väldigt känsligt för nedsmutsning eftersom den är så stilla och grund. Det tar vi tag i nu.

Ängsmark

En ny äng på drygt 20 000 kvadratmeter ska ersätta det som i dag är områden av klippt gräs. Nästan 100 nya träd, 1 500 buskar, 800 dammväxter och 10 000 vårlökar ska planteras. En grusad strandpromenad tar plats längs vattnet vid Canadaängen och en ny gång- och cykelväg med belysning ska anläggas mellan dammarna. Växterna blir en blandning av inhemska arter och odlade trädgårdssorter.

Arbetena sker mellan mars och december 2025, förutsatt att tillstånd från bland annat länsstyrelsen är klara. Staden planerar att kunna teckna avtal med en entreprenör i början av året.

Initiativet är en följd av EU:s vattendirektiv, som kräver att Askrikefjärden uppnår god ekologisk och kemisk status till år 2027. Vattnet i inre Kyrkviken är förbundet med Askrikefjärden via Hustegafjärden – och i dag är den ekologiska statusen i fjärden "måttlig" och den kemiska "ej god". Det beror främst på övergödning och förorenande ämnen.