Allt började 1974, med några dansframföranden på Rinkeby torg.
Snart växte sig det som skulle komma att kallas Rinkebyfestivalen allt större, och under de kommande 25 åren trängdes uppemot tiotusen människor på torget samtidigt under evenemanget för att ta del av uppträdanden, mat, musik, dans och kultur.
Busslaster kom från hela landet, för att vara med om festligheterna.
– Det hade saknats happenings här och något för att spegla mångfalden i området, som var stor redan då. Festivalen blev ett sätt för olika kulturer att få synas, mötas och upplevas tillsammans. Det var nog Sveriges första förortsfestival. Jag begriper inte hur folk fick plats vissa år, det var helt packat med människor, en riktig folkfest, säger Tomas Beer, som grundat festivalen.
Rinkebyfestivalen när det begav sig.
Nils Norelid
Fram till slutet av 90-talet var Rinkebyfestivalen en årlig höjdpunkt i Rinkeby, innan engagemanget på olika sätt dalade.
Föreningarna i området, som arrangerade festivalen tillsammans, bytte ordföranden och struktur, folk flyttade, det hände nya saker, berättar Tomas Beer.
– Det rann ut lite i sanden helt enkelt.
Dags igen
Efter ett antal återupplivningsförsök genom åren och sporadiska evenemang gör en ny festivalkommitté nu en ordentlig satsning, återigen med Tomas Beer i spetsen.
Lördagen den 24 augusti klockan 12–22 är det dags – då ska det blåsas liv i Rinkebyfestivalen på riktigt.
På Rinkeby torg, på planen bort mot Folkets hus och upp bakom torget kommer besökare återigen kunna ta del av mat, musik, kultur, dans samt olika aktiviteter och utställare.
– Det kommer vara framföranden av olika kända och lite mer okända artister, Alexandra Pascalidou är konferencier, det kommer finnas en foodcourt med mat från alla världens hörn, karaoke, bokbord, martial arts, graffitimålning och hur mycket annat som helst, säger Tomas Beer.
Tomas Beer, grundare av Rinkebyfestivalen.
Emma Löf Hagström
Precis som förut är tanken med festivalen att lyfta olika kulturer, sammanföra och lära av varandra.
– Det viktiga med festivalen är båda att lyfta och visa kulturlivet, låta folk stå på scenen och visa vad de kan, låta folk dela med varandra. Det finns så mycket kultur i området, både musikaliskt, poetiskt och på andra sätt – min dröm är att alla ska få en plattform. Därför kommer vi ha en open stage också, säger Tomas Beer.
Framträdande på Rinkebyfestivalen år 1998.
Nils Norelid
Bygga broar
Rinkeby Run kommer arrangera ett lopp under dagen, som startar i Ursvik och går över den omdebatterade bron till Rinkeby.
– Temat för festivalen är att bygga broar, stoppa rasismen, förena – vad är då bättre än att springa just där? säger Tomas Beer.
Han hoppas att evenemanget så småningom kan bli vad det en gång varit.
– Drömmen är att det precis som förr blir en blandning av turister, inresta och boende i området, och att de som inte bor här kan få upptäcka allt det positiva med Rinkeby, som verkligen måste få ta plats och visas, säger han.
Tanken är att festivalen ska få liv i flera år framåt.
– Vi får se hur det går i år, men jag har idéer om hur vi kan fortsätta sedan också. Sedan får jag lyssna in de andra i kommittén så klart – det viktiga är att alla drar åt samma håll.
Tomas Beer, grundare av Rinkebyfestivalen.
Emma Löf Hagström