Två grundskolor, en park nästan lika stor som Skansen, matbutiker, förskolor och en 11-spelsplan.

Den nya stadsdelen mellan Årsta och Östberga ska stå klar 2035. Inom någon månad planerar staden att de markförberedande grovarbetena ska vara i gång igen efter ett uppehåll. Bland annat ska ledningar läggas, gator byggas och tomtmark iordningsställas.

Efter en konflikt med den förra entreprenören SKÅP hävde staden avtalet 2022. Entreprenören svarade med att stämma kommunen på 174 miljoner kronor. Det är en nu pågående rättsprocess som ska avgöras i slutet av året.

Administrativ fas

Jesper Skiöld är projektchef för Årstafältet på exploateringskontoret. Vi ses i en av de blå arbetsbodarna närmast Sandfjärdsgatan. När man ser ut över fältet kan det verka som att arbetet står still.

– Vi är fortfarande i en administrativ fas. När entreprenaden hävdes så lämnade entreprenören på dagen, vilket innebar stopp i produktionen. Det fanns oklarheter kring mycket som var gjort och vad som behövde göras om, säger Jesper Skiöld.

Staden skrev avtal med en ny entreprenör i maj 2023. För att kunna fortsätta med markarbetena behövde de säkerställa utgångsläget, vilket pågått fram till årsskiftet.

I februari/mars tror Jesper Skiöld att spaden kan vara i marken igen.

– Det handlar om komplicerade arbeten, bland annat med en brunn som vi ska ansluta till 12 meter under marken, och att förhålla oss till det befintliga ledningsnätet. Dagvattenhantering och alla andra ledningar måste fungera parallellt, säger Jesper Skiöld.

Jesper Skiöld är projekchef för Årstafältet på exploateringskontoret. 

Jesper Skiöld är projekchef för Årstafältet på exploateringskontoret. 

Mimmi Epstein

Arbetet börjar med att staka ut arbetsvägar, sätta upp arbetsbodar och fixa med belysning. Staden arbetar efter Naturvårdsverkets riktvärden om byggbuller och kommer göra kontinuerliga mätningar av ljudnivån.

– Vi jobbar mycket med att minska påverkan för grannar och andra i omgivningen. Vi har bullerskydd på maskinerna och arbetena kommer förstås att ske på reglerade tider. Men när man bygger en helt ny, stor stadsdel är det oundvikligt att det hörs, säger Jesper Skiöld.

Inflyttning 2027

Just nu är planerad byggstart för de första bostäderna hösten 2025. I den första etappen, närmast Valla torg, planeras cirka 1000 bostäder. Där ingår bostadsrätter och hyresrätter, cirka 15 stadsradhus och 125 studentlägenheter. Utöver det: butikslokaler, tre förskolor och en aktivitetspark för lek och spontanidrott. Förhoppningen är att nya grannar ska kunna börja flytta in under 2027.

Förutom att de förberedande markarbetena snart startar händer det en del annat under året. I april ska Sandfjärdsgatans västra del byggas om med nya cykelbanor, planteringar och parkeringsplatser. Det ska bli en av flera entréer till fältet när det är klart.

Till sommaren kommer staden dessutom börja bygga den 11-spelplan som planeras i Årstafältets sydvästra del. Om allt går som det ska kan den stå klar i slutet av nästa år.

På den nya visionsbilden finns en amfiteater och en pulkabacke i parkens sydvästra del. Det senare är ett önskemål från boende i närheten.

På den nya visionsbilden finns en amfiteater och en pulkabacke i parkens sydvästra del. Det senare är ett önskemål från boende i närheten.

LAND arkitekter

Planerna på den nya parken börjar även de bli mer konkreta.

– Vi har Skansen som referensobjekt storleksmässigt så att man ska få en uppfattning om hur stor parken blir, men det kommer inte finnas några djur där. Parken kommer att ha många funktioner, med aktivitetsfält, spelplaner och en stor grön lunga där vi vill skapa plats för möten, säger Jesper Skiöld.

När allt är klart ska 17 500 människor ha sitt hem på Årstafältet. Det är ungefär så många människor som bor i hela Salems kommun.