Förekomsten av hot, hat och otillåten påverkan mot de som arbetar inom kommunal och regional verksamhet har eskalerat kraftigt, enligt Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. 

Påtryckningarna kommer från flera håll – medborgare, klienter, näringsidkare, politiker och anhöriga – och handlar ofta om att tvinga fram beslut eller påverka underlag i en viss riktning. Det sker inte minst inom socialtjänsten.

– Tittar man på hela bredden av otillåten påverkan så är det vardag för våra medlemmar, säger Marcus Sjöberg, ordförande för Akademiker­förbundet SSR i Stockholm.

Han beskriver att social­sekreterare blir filmade när de går in och ut från sina arbetsplatser, och att filmerna sedan sprids på internet tillsammans med hemadresser.

– Vi ser tyvärr även att socialsekreterare inom staden blir besökta vid sina hem. Det är ett verkligt hot, säger han.

Hot via telefon

I Upplands Väsby handlar det huvudsakligen om verbala hot mot tjänstemän, enligt socialchef Jesper Kyrk.

– Det vanligaste är via telefon, sms eller mail. Men även vid besök, säger han.

Antalet registrerade fall av otillåten påverkan hos social- och omsorgskontoret i Upplands Väsby ligger ganska stabilt. De senaste åren har mellan tre och fem incidenter inträffat årligen.

– Det fluktuerar något från år till år, men vi har inte sett någon stor ökning på senaste tiden.

När något händer följs det alltid upp.

– Alla incidenter utreds och rapporteras och allvarliga hot polisanmäls. Vi kopplar in företagshälsovården med stödsamtal. Även den kollegiala stöttningen är viktig, säger Jesper Kyrk.

Han säger att det alltid förekommit hot mot de som jobbar med människor i utsatta situationer.

– Myndighetsutövning är ett tufft jobb, vi fattar svåra beslut. Men vi tummar aldrig på säkerheten för våra anställda. Vi gör alltid riskbedömningar före, under och efter handläggning av klienter.