Med start på fredag 8 november och fram till söndag 10 november kommer den somaliska kulturen att firas och uppmärksammas på olika sätt, när Somalisk Kulturfestival återigen arrangeras runt om i Stockholm, mestadels i Järva.

Arrangörerna utlovar ett fullspäckat schema med bland annat författarsamtal, filmvisningar, poesiläsning, sagostunder, språkworkshops och dansuppträdanden.

Festivalen grundades 2015 och har hållits sedan dess, men fick ta en paus under corona. I fjol återuppstod arrangemanget och hade över 800 besökare – och i år hoppas man på att kunna komma tillbaka än större än så, berättar Musa M. Isse, initiativtagare till festivalen.

– Vår huvudmålgrupp är unga, men tanken är att skapa en plattform där alla; både barn, unga och vuxna, oavsett ursprung, ska kunna träffas, samtala, utbyta erfarenheter och inspirera varandra på olika sätt, säger han.

Musa M. Isse, initiativtagare till Somalisk Kulturfestival.

Musa M. Isse, initiativtagare till Somalisk Kulturfestival.

Meron Nguse

Skapa förståelse

Huvudplatserna för festivalen är Kista träff och Rinkeby Folkets hus, men vissa delar hålls på Kista bibliotek, på Jakobsbergs bibliotek, på Tranströmerbiblioteket på Söder och på Fisksätra Folkets hus i Nacka.

Sammanlagt arrangeras runt 50 programpunkter under helgen. Några av höjdpunkterna som lyfts är Asha Luul Mohamud Yusuf, en framgångsrik poet från Storbritannien, som kommer för att framföra verk som lyfter somaliska röster och kvinnors erfarenheter.

Ayan Ahmed, prisbelönt skådespelerska och vinnare av Kristallen för bästa biroll, kommer även besöka festivalen och delta i ett scensamtal om vägen till filmbranschen.

Mo Ali, regissören till succéserien Hijack med Idris Elba, kommer för att diskutera vikten av representation och hur film kan fungera som ett kraftfullt verktyg för social förändring. Dessutom kommer författaren Aamna Mohdin för att hålla ett föredrag om berättelsernas kraft.

– Vi har jobbat med det här så pass länge, därför har vi byggt ett brett nätverk och har kunnat knyta viktiga kontakter, vilket gör att vi lyckats locka tunga namn, säger Musa M. Isse.

Skapa förståelse

Genom festivalen hoppas arrangörerna att de, förutom att skapa en plattform för möten och inspiration, också ska kunna öka förståelsen mellan olika kulturer och lyfta fram somalisk kreativitet som en naturlig del av Sveriges kulturella landskap.

– Den somaliska kulturen är en viktig del av det svenska samhället. Det är många med somaliskt ursprung som bor här, och den somalisktalande gruppen kan bidra med så mycket till Sveriges kultur, det vill vi att fler ska få upp ögonen för, säger Musa M. Isse.

Genom att öppna upp för möten och erfarenhetsutbyte mellan olika grupper i samhället hoppas han att mer förståelse ska kunna skapas.

Samtidigt hoppas han också på att i längden kunna inspirera andra somaliska grupper runt om i Norden.

– Jag vill att Sverige och Stockholm ska bli ett centrum för somalisk kultur. Det kommer göra enormt mycket för barn och unga att se svensksomaliska förebilder, se att det går att få ta plats och göra vad man vill, att se att alla kan bli sedda och hörda, oavsett ursprung.