JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Spa och takbar – så blir hotellet i Jungfrusund

På takbaren, som binder ihop två av huskropparna, ser man ut över Vårbyfjärden. Tanja Widegren tror att den kommer uppskattas av hotellgästerna.

På takbaren, som binder ihop två av huskropparna, ser man ut över Vårbyfjärden. Tanja Widegren tror att den kommer uppskattas av hotellgästerna.

Mikael Andersson

20250426084258
20250414142126
2025-04-26
08:42

Spa på vintern och båthäng på sommaren. Snart öppnar hotellet i Jungfrusund där upplevelsen ska förändras beroende på säsong. Till spat är även utomstående välkomna – men för att ta en drink på takbaren behöver man bo på hotellet.

Cape cod och Sandhamn. Inspirationen till det nya hotellet i Jungfrusund kommer från när och fjärran. Efter drygt ett års byggande börjar Season hotel ta form, och närmast vattnet går det att urskönja det som ska bli en så kallad infinity pool.

– Den här poolen är till för att sitta och bara ta det lugnt och dricka champagne, som min pappa brukar säga, säger Tanja Widegren.

Hon är styrelseordförande och dotter till grundaren Jan Björklund. Det är tre lokala entreprenörsfamiljer som driver projektet tillsammans och om en månad, den 30 maj, slår de upp dörrarna.

På sommaren har det aldrig varit svårt att attrahera folk till Jungfrusund med sin marina. På vintern är det en lite annan historia och det hoppas Tanja Widegren att boutiquehotellet ska ändra på.

– Upplevelsen skiftar med årstiderna. Under sommaren fylls platsen av liv och rörelse i en marin atmosfär, medan vintern erbjuder ett lugn, där spaupplevelsen hamnar i centrum.

Takbar bara för gäster

Tre huskroppar, varav två som är hopkopplade med en takbar, rymmer 37 hotellrum som kan ta runt 75–80 personer och konferensrum.

Redan nu har ryktet spridit sig till internationella gäster och bokningsförfrågningar har kommit från bland annat Sydafrika och Island.

– Vi blev förvånade men det känns jättekul. Vi har också fått väldigt positiv respons från lokalbefolkningen, säger Tanja Widegren.

Det blir ett till alternativ för den som har familj på besök som behöver någonstans att bo, och dagspat tror jag många kommer uppskatta.

Spat, med flera pooler, bastu och behandlingsrum för massage och ansiktsbehandling, kommer vara öppet för dagsbokningar från personer som inte bor på hotellet. Under vattnet i poolerna kommer konst att ställas ut.

Takbaren är dock bara är tillgänglig för övernattande gäster.

Varför det?

– Den kommer vara exklusiv för hotellgäster och slutna sällskap eftersom tillträdet är via hotellbyggnaden där folk bor.

Lugn och livfullhet

I närheten finns tillgång till aktiviteter, som vattenskoter, padel och bowling. Precis intill hotellet flyttar Ekerö brygghus in i sommar, och utöver bryggeriet ska de ha bar och erbjuda ölprovningar.

Det tror Tanja Widegren kommer att locka folk som är sugna på en blandning av lugn och livfullhet. Redan nu har de fått frågan om de tar emot svensexor.

– Vi har pratat mycket om vilken den typiska gästen kommer att vara, och vi tror att det är någon som önskar mer än bara ett hotell med spa. Sen kan det vara ett par, ett kompisgäng eller, på veckodagarna, företagsgäster, som tilltalas av det.

Vad tror du Mälaröborna får ut av hotellet?

– Folk gillar att vara där folk är, och vi hoppas att det kommer bli trevligare att till exempel gå på restaurangerna i området när det finns fler människor. Det blir ett till alternativ för den som har familj på besök som behöver någonstans att bo, och dagspat tror jag många kommer uppskatta.

30-tal företag

Jungfrusund har utvecklats bit för bit under åren. Nu har ett 30-tal företag kontor eller verksamheter vid marinan, och vid färjeläget finns ännu fler.

Bland annat finns här gymmet Träningsverket, padelbanor, en O´Learys och flera andra restauranger.

2018 öppnade Raoul Wallenbergförskolan.

Källa: Jungfrusund, Mitt i

MajaJohansson
08-550 550 20

Senaste nyheterna

Silex Microsystems fabrik i Järfälla.

Silex Microsystems fabrik i Järfälla.

Erik Lejdelin

Fabrik expanderar – halvledare debatterades i riksdagen

Nyheter

Kinesiskt ägd fabrik som tillverkar halvledare expanderar i Järfälla ✔ Markus Selin (S): "Vi kan inte vara godtrogna" ✔ Försvarsministern: "Jag ska inte säga vad kommunen bör göra"

150 000 öringar släpps ut i Stockholms vatten

Nyheter

Årliga laxsläppet ✔ Främjar fiske och mångfald ✔ "Härlig syn"

De villkor som SL erbjuder för att köra busstrafiken i innerstan är oskäliga, anser Nobina, som vill att upphandlingen görs om.

De villkor som SL erbjuder för att köra busstrafiken i innerstan är oskäliga, anser Nobina, som vill att upphandlingen görs om.

Mostphotos

Nobina försöker stoppa bussupphandling för innerstan: "Oskäliga villkor"

Nyheter

Bussföretaget går till domstol ✔ "Kan inte längre acceptera" ✔ M: Skadar förtroendet

Här släpps 10 000 havsöringar ut i Stockholms vatten

Laxsläppet vid Strömkajen 2025, där 10 000 havsöringar ska släppas i Stockholms vatten.

Laxsläppet vid Strömkajen 2025, där 10 000 havsöringar ska släppas i Stockholms vatten.

Angie Gray

20250512190128
20250512163905
2025-05-12
19:01

Under måndagen samlades stockholmarna för att titta på årets laxsläpp vid Strömkajen.

– Det här har man sett fram emot, säger Hammarbybon Sebastian Råghag.

Vårsolen skiner över Strömgatan. Människor står på rad längs Strömbron för att ta del av årets laxsläpp, där 10 000 havsöringar ska bege sig genom rören ner i Stockholms vatten. En förskoleklass räknar exalterat ner från tio till noll.

I folkmassan står Sebastian Råghag från Hammarby Sjöstad, med 3-åriga Heidi på axlarna.

– Det här har man sett fram emot. Jag var taggad på att fiskarna ska få komma ut, en riktigt härlig syn. Heidi tycker också att det var roligt, även om hon blev lite blyg nu, säger han med ett skratt.

Bredvid står Hägerstensbon Linnea Edström och pekar entusiastiskt.

– Ser du vad många det är? frågar hon sonen Teddy, som tittar på fiskarna med uppspärrade ögon.

– Vi visste inte om att det här skulle hända i dag så det var en trevlig överraskning, säger hon.

150 000 fiskar

I över 50 år har Stockholms stad och fastighetsbolaget Heba släppt ut tusentals fiskar på olika platser runt om i Stockholms län. I år sätts totalt 150 000 öringar ut för att främja fisket och mångfalden.

På plats var Jan Valeskog, fastighets- och idrottsborgarråd, Patrik Emanuelsson, vd för Heba Fastighets AB och Oliver Karlöf, fiskekonsulent Stockholms stad.

VIDEO: Se när fiskarna släpps ner i vattnet

Här släpps tusentals laxar ut i Stockholms vatten

För 50:e året i rad släppte Stockholms stad på tisdagen ut 30 000 laxar och öringar i strömmen. De ska främja fiske och mångfald.

Tv-kamerorna trängs mellan publiken och reportrarnas bandspelare och mikrofoner. Förskoleklasserna och barn i varselvästar är på ingång. Under tältet står funktionärer mellan borden på vilka det ligger godisfiskar, fiskeguider och salta sillar.

Brandförsvaret dyker upp, de hade tänkt hålla en dykarutbildning vid trappen men får packa ihop igen. Laxsläppet går före.

Många samlades runt trappen nedanför Kungstrådgården för att titta på laxsläppet.

Många samlades runt trappen nedanför Kungstrådgården för att titta på laxsläppet.

Emil Salmaso

Ur en tankbil forsar fiskarna rätt ner i strömmen. Idrottsnämndens ordförande, Maria-Elsa Salvo (S), håller i slangen. I vattnet ett stenkast från Kungsträdgården sätter staden ut 30 000 laxar och öringar.

– Vi jobbar med biotopvård. De är bara här en kort stund. Sedan vandrar de ut i skärgården och ibland hela vägen till Gotland, säger Oliver Karlöf, fiskbiolog vid idrottsförvaltningen.

– Ytterligare 130 000 sätts ut i andra vattendrag runt om i länet. Öringen har ett stort symbolvärde för staden och sportfisket.

Sälar i Mälaren

Fiskarna återvänder till strömmen för att leka men bara 2 – 4 procent av de 30 000 klarar sig i det fria. De flesta äts upp av fåglar och sälar som blir allt fler. Öringen är odlad på Gålö där staden har en fiskodling.

Det är 50:e året i rad staden sätter ut fiskar i strömmen för att främja både sportfisket och fisken. Annars är det oklart om laxen och öringen skulle finnas kvar i Stockholms skärgård.

Peter Nielsen från Vallentuna har fiskodlingar i Värmland. Stockholms stads fiskar är uppvuxna på hans fiskfoder. "Rommen de här fiskarna kommer från är från Ornö, så det är samma lax som simmar här. Det här är viktigt, de måste stötta upp den vilda fisken för att det ska bli något. Ingenting tyder på att de skulle klara sig själva", säger han.

Peter Nielsen från Vallentuna har fiskodlingar i Värmland. Stockholms stads fiskar är uppvuxna på hans fiskfoder. "Rommen de här fiskarna kommer från är från Ornö, så det är samma lax som simmar här. Det här är viktigt, de måste stötta upp den vilda fisken för att det ska bli något. Ingenting tyder på att de skulle klara sig själva", säger han.

Pekka Pääkkö

Trålare tar upp allt mer strömming ur havet, vilket gör att sälen jagar lax och öring i stället. Aldrig har så många sälar jagat i strömmen tidigare.

– Sälarna går ända in i Mälaren, men det är ju vårt fel. Öringen har haft det ganska tufft, människan bygger gärna hamnar där de lever och dikar ur våtmarkerna. Fisken har det svårt i skärgården.

För att det ska synas vilka fiskar som är odlade har staden klippt av fettfenan som sitter mellan rygg- och stjärtfenan. När de sätts ut väger de mellan 50 och 75 gram, berättar fiskodlaren Peter Nielsen från Vallentuna.

Laxarna och öringarna är uppvuxna på hans foder, som framför allt består av fiskmjöl. Rommen kommer från Ornö.

– Så det är samma lax som simmar här. Det här är viktigt. De måste stötta upp den vilda fisken för att det ska bli något. Ingenting tyder på att de skulle klara sig själva.

Oliver Karlöf, fiskbiolog på Stockholms stads idrottsförvaltning, har slutat fiska i Stockholm på grund av överfisket. "Men det finns gott om gös i Mälaren och abborre i skärgården, det är mycket bra fiske om man är vill".

Oliver Karlöf, fiskbiolog på Stockholms stads idrottsförvaltning, har slutat fiska i Stockholm på grund av överfisket. "Men det finns gott om gös i Mälaren och abborre i skärgården, det är mycket bra fiske om man är vill".

Pekka Pääkkö

Steker i smör

Totalt sätts 160 000 fiskar ut i Stockholms vatten. Projektet kostar runt 2 miljoner kronor och finansieras av staden, fastighetsbolaget Heba, fiskeklubben Strömstararna och andra sponsorer.

Torgny Näsman, 66, som tittar på släppet brukade tidigare fiska i strömmen.

– Jag brukade kasta med spinnare eller meta abborre från bron, kunde få en 15-20 fiskar på kort tid. Men jag började tycka lite synd om bäcköringarna, de är så små. Man steker upp dem i smör, det är jättegott! Kanske väcker det här mitt fiskeintresse till liv igen.

Torgny Näsman, 66, från Johanneshov fiskade mycket förut. Han hade vägarna förbi laxsläppet och stannade. "Det är jättebra att de släpper ut läx här. Kanske väcker det mitt fiskeintresse till liv igen!"

Torgny Näsman, 66, från Johanneshov fiskade mycket förut. Han hade vägarna förbi laxsläppet och stannade. "Det är jättebra att de släpper ut läx här. Kanske väcker det mitt fiskeintresse till liv igen!"

Pekka Pääkkö

Sälarna går ända in i Mälaren, men det är ju vårt fel.

Fiska i Stockholm

Alla öringar under 50 centimeter måste släppas tillbaka.

Rekordet på en fångad lax i strömmen ligger på 28 kilo.

Det finns mycket gös i Mälaren för den som inte vill fiska öring eller lax.

Fråga folk som kan, i fiskebutiker eller ring idrottsförvaltningen på Stockholms stad.

Källa: Stockholms stad, Strömstararna, Mitt i

Idrottsnämndens ordförande, Maria-Elsa Salvo (S), släpper ut 30 000 laxar i strömmen.

Idrottsnämndens ordförande, Maria-Elsa Salvo (S), släpper ut 30 000 laxar i strömmen.

Pekka Pääkkö

30 000 laxar i strömmen för fiskare och fiskar

Från stadens egen fiskodling ✔ Salta sillar

AngieGray
08-550 550 95
EmilSalmaso
08-550 551 15