Intill koloniområdet vid Årstaliden håller en kollektiv hönsgård på att växa fram. För ett par veckor sedan togs det första spadtaget. Entusiaster hjälptes åt att såga och gräva vid den gamla förskolan som nu är riven. Ett vagnskjul har bevarats och ska bli själva hönshuset. Förhoppningen är att kunna starta verksamheten i vår.
– Vi ska isolera, måla om golv och tak, fixa förråd. Vi kommer att hålla på mer eller mindre hela hösten. Vi gör det här med ideella krafter, så det blir mest på helger som folk har möjlighet, säger Linda Scott Jakobsson, en av de engagerade i Årsta hönsgård.
Initiativet kommer från en annan Årstabo, Gulla Hermannsdottir. Hon blev inspirerad av gården "Hönan och ägget" i Bagarmossen och skrev ett medborgarförslag till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning för två år sedan. Staden nappade och lånar ut marken. Kommunen har också bidragit ekonomiskt till bygget.
– Vår ambition är att den ska bli en öppen mötesplats där man kan lära sig mer om urban djurhållning. Vi har planer på att bjuda in förskolor och ha visningar, säger Linda Scott Jakobsson.
Nu är spaden i marken, hönsgården beräknas öppna i vår.
Årsta höngård
Lista för intresserade
Hon är en i ursprungsgruppen som till en början kommer att sköta om hönsen, och ta vara på äggen. Det kommer att finnas en lista som man kan skriva upp sig på om man är intresserad av att bli hönsskötare.
– Vi har haft en studiecirkel om hur man tar hand om höns, och tanken är att de som vill bli hönsskötare framöver också ska starta en.
Till våren, om allt går som det ska, flyttar tio höns in i gården.
– Det blir ju ingen jätteproduktion av ägg, så vi kommer inte ha möjlighet att sälja, säger Linda Scott Jakobsson.