Gymnasiesorlet i klassrummet på Kunskapsskolan vid Globen är svårt att ta miste på. Eleverna har just visat upp filmer som de har gjort tillsammans med sina nya, jämngamla vänner från Zaragoza i Spanien. De är på besök i Stockholm och nyligen var Globeneleverna i Spanien.

Syftet med projektet, som beviljats EU-pengar, är att förebygga utanförskap och skolavhopp.

Schemat har varit späckat, både i Zaragoza och i Stockholm. Tidigare i veckan har de kallbadat, varit på museum och besökt Hellasgården, bland annat. I Spanien fick de träffa tre personer som satt i fängelse, något som gjorde intryck på många.

Fick träffa interner

– Två av tre hade haft problem hemma och alla hade varit beroende av droger. Alla ångrade sig, säger Alex Strömgren, 16.

– Samtidigt var det lite svårt att tro på ångern ibland, eftersom de hade gjort om samma misstag flera gånger. Men jag antar att de var väldigt beroende av droger, säger Hanasa Said, 18.

Genomgående har eleverna fått diskutera vad utanförskap betyder för dem.

– Jag tänker att det handlar om att man inte är en del av samhället, säger Alex Strömgren.

– Vi pratade också om varför vissa inte kommer till skolan, vad det finns för bakomliggande orsaker som påverkar, säger Komal Bains, 16.

Vad kan det vara?

– Ensamhet. Att ha kompisar i skolan tror jag är bland det viktigaste. Annars vill man inte gå dit eftersom man inte känner sig trygg. Vänner peppar varandra också, säger Sara Sznajder, 16.

De andra nickar.

– Känner man sig ensam är det lättare att skolka, vilket kan leda till att man börjar umgås med fel personer och hamnar i svåra situationer, säger Sara Sznajder.

"Avgörande"

Alex Strömgren ser gymnasieutbildningen som nödvändig för att senare kunna göra vad han vill.

– Jag ser det som avgörande för min framtid, säger han.

Under vistelsen i Spanien fick eleverna bo hos spanska värdfamiljer och nu tvärtom. Från början var de få som ville eller ansåg sig kunna ställa upp här, men efter resan till Spanien var det fler.

– Det var nog för att vi fick möta dem, när vi blev tillfrågade första gången hade vi bara namn och mejladresser. Då kändes det lite läskigt, säger Sara Sznajder.

Eva Söderblom är en av lärarna som har samordnat projektet.

Eva Söderblom är en av lärarna som har samordnat projektet.

Mimmi Epstein

Nu har de fått nya vänner, vissa tror de att de kommer att hålla kontakten med. Läraren Eva Söderblom har samordnat projektet.

– Vår skola, liksom många andra, brottas med att elever hamnar utanför och vi jobbar för att minska frånvaron. I projektet har vi arbetat med att stärka eleverna och peppa dem att delta i samhället. Vi tror att det bidragit till mer engagemang och att man tycker att skolan är mer nice, säger Eva Söderblom.