Över 1 000 elever i Stockholm kämpar med problematisk skolfrånvaro. Ett pilotprojekt som nu blir permanent har redan gett stöd till 17 barn i Järva och på Kungsholmen. Projektet kallas skolsociala team + (SST+) och målet är att hjälpa elever med hög frånvaro tillbaka till skolan. I teamen jobbar specialpedagoger, psykologer och familjebehandlare.

Nu utökas stödet och ska införas i Enskede-Årsta-Vantör, Farsta och Skärholmen.

– De tillhör våra fokusområden och vi vet att skolfrånvaro är en stor riskfaktor för att hamna i utanförskap. Det kan handla om drabbas av psykisk ohälsa, att man blir hemmasittare eller dras in i kriminella kretsar, säger skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S).

Bara kommunala skolor

Stödet kommer att ges i stadens kommunala grundskolor, inte privata.

– Det beror på att insatsen, som är väldigt omfattande, kräver ett extremt nära samarbete mellan elevhälsan och socialtjänsten. Skolorna behöver kunna avsätta resurser till detta, säger Emilia Bjuggren.

Målgruppen är elever med en frånvaro på över 50 procent eller högre under en termin.

För läsåret 23/24 var andelen elever med sådan frånvaro 1 procent i Enskede-Årsta-Vantör, 1,3 procent i Farsta och 0,8 procent i Skärholmen.

Snittet var högre i till exempel Skarpnäck. Men områdena har valts utifrån behovet av familjebehandling och bristande samhällskontakter, som är en viktig del av den här insatsen, menar Emilia Bjuggren.

– Förhoppningsvis kan vi utöka stödet till att gälla fler delar av staden framöver, säger hon.

Mår bättre

Målen för eleverna sätts utifrån individuella behov och siktet är inte alltid inställt på 100 procents närvaro. Gemensamt för de som redan har fått hjälp är att deras mående har förbättrats, enligt teamet som arbetar i Järva.

Orsakerna till frånvaron varierar, säger specialpedagog Lina Sparrman, som ingår i teamet. 

En del elever saknar tillräckligt stöd i skolan, medan andra påverkas av yttre faktorer, som kompisar utanför skolan, eller en tuff familjesituation där de kan behöva hjälpa till hemma. 

– Vi träffar familjer som har kämpat länge och frustrationen är ofta stor. Föräldrarna är trötta, säger Lina Sparrman.