12 minuter. Så lång paus tog stadsdelsnämndens ledamöter under sitt senaste möte för att komma fram till ett annat beslut om parkleken Stacken än det som förvaltningens tjänstemän hade tagit fram.
Den korta bakgrunden: Stackens parkleksverksamhet i Ormkärr är stängd tills vidare. Avtalet med den ideella föreningen var inte möjligt att förlänga i sin nuvarande form och upphörde den sista september. Det har hittills varit oklart om verksamheten kommer att dra i gång igen.
Kan drivas vidare – i någon form
Stadsdelsförvaltningens förslag till beslut gick ut på att fortsätta utreda frågan om hur man ska prioritera stadsdelens alla parklekar.
Men en enig nämnd valde att bara delvis godkänna förvaltningens förslag. I stället beslutade politikerna att tjänstemännen ska återkomma med förslag på hur Stackens parkleksverksamhet kan drivas vidare, i någon form. I återrapporteringen ska det ingå en kostnadsberäkning. Bland annat betonade man att det är viktigare än någonsin med lokalt engagemang och förebyggande verksamhet i en tid där samhällsutmaningarna ökar.
Det är ovanligt att en enig stadsdelsnämnd kommer fram till, och fattar, ett nytt beslut på sittande möte.
– Vi ser ett stort värde i att den här verksamheten finns kvar, säger stadsdelsnämndens ordförande Hassan Jama (V).
Bengt Herke är ordförande i HSB:s bostadsrättsförening Vårsådden som har erbjudit sig att ta över driften. Han var på stadsdelsnämndens senaste möte, tillsammans med flera engagerade Ormkärrsbor.
– Det känns väldigt positivt nu. Jag höll ett litet tal och lämnade över en namninsamling med 120 underskrifter som vill bevara parkleksverksamheten. Att den öppnar, oavsett i vilken form, är det viktigaste, säger Bengt Herke.
Oviss framtid för poppis parklek
Parkleken i Hagsätra har drivits ideellt. Nu löper avtalet med staden ut och det är oklart om verksamheten kommer att drivas vidare.
– Jag känner mig så ledsen för min sons och hans kompisars skull, säger Hagsätrabon Camilla Nilsson.
Parkleksverksamheten Stacken i Ormkärr har drivits ideellt sedan 1997. Det har hunnit bli många loppisar och lekstunder i parken genom åren. En mötesplats för barn, föräldrar, mor-och farföräldrar och vänner.
Nu ska den ideella föreningen Stacken avvecklas, avtalet med stadsdelsförvaltningen förlängs inte efter september. Vad som händer sedan är oklart. Helst skulle föreningen vilja att staden tog över driften, något man försökt få till stånd i flera år.
– Det är tufft för en ideell förening att ansvara för parkleken, eftersom vi gör det här på vår fritid. Vi har sagt att vi gärna skulle vara kvar som intresseförening och fortsätta ordna loppisar och tillställningar, säger Åsa Kilbäck, ordförande i föreningen Stacken.
Inget besked
– Vi har inte fått något besked om vad som kommer att hända med verksamheten nu. Det har i princip varit "nu är det slut, ta med era saker ut". Det kan bli så att den bara stängs. Vi har gjort vad vi kan för att den ska finnas kvar, det känns tungt, säger Åsa Kilbäck.
Tungt känns det också för Camilla Nilsson som brukar besöka parkleken med sonen Lukas, 13. Lukas har funktionshinder och sitter i rullstol, och för dem betyder det mycket att ha tillgång till parklekshuset och toaletterna till vardags. Men också att kunna låna huset och ha kalas.
– Alla Lukas kompisar sitter också i rullstol så det är svårt att ha kalas hemma. Det här är en mötesplats för honom och hans vänner. Vi har också uppskattat föreningens evenemang, som vår- och höstfesterna. Jag känner mig så ledsen för min sons och hans kompisars skull om verksamheten inte drivs vidare, säger Camilla Nilsson.
Camilla Nilsson, sonen Lukas och Andreas Ivan, som är både bror och assistent till Lukas.
Mimmi Epstein
Gör en översyn
Att förlänga nuvarande avtal mellan stadsdelen och föreningen är inte möjligt enligt stadens riktlinjer för "ideellt offentligt partnerskap".
– Dessutom har föreningen uttryckt att man inte mäktar med att driva parkleken vidare. Stadsdelsförvaltningen utreder var vi ska prioritera att driva parklekar inom stadsdelsområdet, och utredningen har tagit ganska lång tid. Vi behöver titta på områden som saknar parkleksverksamhet, till exempel Årsta och Dalen, säger Jenny Johansson, avdelningschef och fortsätter:
– Hur det blir med just Stacken beror på vad utredningen kommer fram till. Hur som helst kommer det inte vara någonting på plats den första oktober, det blir i så fall en fråga för nästa års budget. Men det är viktigt att betona att själva parken kommer att finnas kvar och underhållas som vanligt.
Stadsdelen väntar in underlag under hösten. Fram till den sista september kommer Stackens verksamhet att vara öppen fredag-söndag. Den 23 september, klockan 11-15, blir det avslutningsfest.
– Då kommer vi bland annat att ha hoppborg, kafé med hembakat och fiskdamm. Vi vill få ut så mycket vi kan nu av den tiden vi har kvar, säger Åsa Kilbäck.
Idéburet offentligt partnerskap
Syftet är att skapa långsiktiga samarbeten mellan staden och idéburna organisationer.
Några av reglerna är att det inte ska vara en verksamhet som måste upphandlas enligt upphandlingsreglerna. Verksamheten ska ske på initiativ av den idéburna organisationen och det ska inte finnas någon marknad eller en konkurrenssituation. Bägge parterna är med och finansierar verksamheten.
Källa: Stockholms stad