Majoriteten skärper kraven för offentlig upphandling i hela äldreomsorgen. Det betyder i praktiken att det blir svårare för privata aktörer som inte är seriösa att etablera sig i staden.
– De äldre ska få kvalificerad omvårdnad vare sig det är hemma eller på ett äldreboende, säger Torun Boucher, äldre- och kulturborgarråd (V).
I dag är det svårt att behålla och rekrytera personal inom äldreomsorgen. Kunskapsnivåerna är för låga och för många är timanställda, enligt Boucher. Det är det man vill ändra på genom skärpta krav.
– Förförra mandatperioden gjorde man en liknande förändring inom hemtjänsten vilket ledde till att man i stort sett halverade antalet företag och då försvann många oseriösa. Nu går vi vidare med äldreboendena.
Det man gjorde då och planerar att göra igen är att lägga till särskilda kontraktsvillkor.
– Staden kan nämligen inte kräva kollektivavtal enligt de upphandlingsregler som finns. Däremot kan vi skriva in ett särskilt kontrakt där vi lyfter lön, semester, arbetstid och tjänstepension.
Torun Boucher, äldre- och kulturborgarråd.
Maurits Otterloo
En utmaning
Det betyder att alla företag som blir upphandlade av staden behöver garantera sin personal detta. Boucher tror att många har kollektivavtal i dag och att den större utmaningen blir att höja kunskapsnivån och titta över andelen timanställningar.
– Vi vill ha utbildad personal som är fastanställd och som i huvudsak har heltid.
Det finns resurser för att utbilda personal som redan är anställd, menar hon, men man ställer framför allt krav på att nyanställda ska ha utbildning.
Kommer det bli svårt för företag att nå de här kraven?
– Det är klart att det är en utmaning. Men det är anledningen till att arbetsvillkoren behöver bli bättre.