Det är en kylig aprileftermiddag i Årstaskogen. Joggare joggar, någon drar en barnvagn, en nyfiken hund nosar runt.
Sedan sommaren 2023 har staden testat olika lösningar med ny belysning för att minska ljusföroreningar i Årstaskogen. Målet är att djur som är aktiva på natten ska trivas, samtidigt som människor ska kunna röra sig på gångvägarna utan att famla i mörker.
Fladdermössen, som är på väg att vakna ur sin vinterdvala, är extra känsliga för de blå våglängderna från belysning. Staden har provat två olika lösningar med en väldigt liten andel sådant ljus. På en sträcka ger lamporna ett orangeaktigt sken mellan klockan 20 och 06, på en annan regleras ljuset utifrån hur frekvent människor rör sig på platsen. När det inte är någon aktivitet har lamporna ett rödaktigt sken.
Frågar stockholmarna
Nu håller projektet på att slutföras och trafikkontoret vill ha input från skogens besökare på hur belysningen har fungerat. Därför har skyltar satts upp i skogen, med en qr-kod som leder till en kort enkät där man får svara på några frågor.
– Vi vill veta hur folk som går längs sträckorna upplever belysningen. Har de lagt märke till den och vad tycker de i så fall, säger Anders Hedlund på infrastrukturavdelningens belysningsenhet på trafikkontoret.
Nu vill staden ha folks åsikter om belysningen.
Mimmi Epstein
Vi möts i Årstaskogen när han sätter upp några ytterligare skyltar i hopp om att få in fler svar på stadens enkät.
– Samtidigt vill vi passa på att uppmärksamma förbipasserande på den rika biologiska mångfald som finns här, säger Anders Hedlund.
Planen är att successivt sätta upp liknande belysning i andra delar i staden där det finns behov.