JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Stadens kulturmärkta villa till salu

Huset är byggt 1910 och omfattar en boarea på 77 kvadratmeter samt en biarea på 45 kvadratmeter.

Huset är byggt 1910 och omfattar en boarea på 77 kvadratmeter samt en biarea på 45 kvadratmeter.

Lidingö stad

20250105080235
20250103134258
2025-01-05
08:02

13 miljoner kronor. Så mycket anses det röda huset med vita knutar i Skärsätra vara värt, och nu ska Lidingö stad sälja det. Men oppositionen anser att höga kulturhistoriska värden kan ställa till det för köparen.

I Skärsätra, hörnet Sveavägen 27/Bergsätravägen 2, ligger en röd villa med vita knutar. Trädgården är lummig och ett par höga tallar reser sig mot himlen.

Huset, byggt 1910, ska ha varit en telegraf en gång i tiden och ägs av Lidingö stad. Men inte länge till. På kommunfullmäktiges sammanträde den 16 december klubbades det att fastigheten ska säljas.

– Vi har vridit och vänt på det samt stämt av behoven hos omsorgs- och socialnämnden. Vi har sett att det är lämpligt att göra så här, säger Anna-Britta Bergman (M), ordförande i fastighetsnämnden.

Staden har behållit huset för så kallade bostadssociala ändamål, vilket till exempel kan vara när personer tilldelas andrahandskontrakt genom socialtjänsten. Men nämnden anser att villan inte längre behövs för det, och inte heller för någon annan verksamhet.

I dag är det en kvinna som hyr huset. Hon har så kallad besittningsrätt, vilket betyder att staden är skyldig att erbjuda henne en ny bostad.

Kulturhistoriskt värdefullt

En mäklare har gjort en fristående värdering och kommit fram till att fastigheten är värd runt 13 miljoner kronor. Det kommer också att vara utgångspriset när den läggs ut till försäljning.

Byggnaden får bara användas som bostad. Den ligger i ett område som i det nya kulturmiljöprogrammet pekas ut som särskilt kulturhistoriskt värdefullt och är q-märkt, vilket är det starkaste skydd en fastighet kan ha. Det betyder att den varken får rivas eller att något får byggas till. På tomten finns även flera skyddsvärda tallar.

Marken är till för Lidingöborna.

Det här menar Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet kan ställa till det vid försäljningen. Men Anna-Britta Bergman är inte orolig.

– Det är många som vill bo i de skyddade områdena, man värdesätter det mer än att det ska vara stort och nytt. Vi sålde ett litet hus i Gåshaga för ett antal år sedan och de nya ägarna tar väl hand om fastigheten. Det är jättefint att se.

Inget datum än

De senaste åren har staden arbetat med ett renodlande av fastighetsbeståndet och försäljningen är en del av det. Det finns inte många villor eller tomter kvar i stadens ägo, men de som finns ses över och enligt planen ska ett tiotal säljas framöver.

– Om de bara står tomma eller inte kan användas på ett bättre sätt har vi en skyldighet att ta hand om dem. Det är bättre för skattebetalarna att någon bor där. Marken är till för Lidingöborna, säger Anna-Britta Bergman.

När den röda villan med vita knutar kan väntas dyka upp på Hemnet eller Booli vet hon inte.

– Det beror på hur lång tid processen tar.

Q-märkt och k-märkt

Värdefulla byggnader och områden kan skyddas med beteckningar. Dessa går att se i detaljplanen för området.

Ett litet ”k” visar att byggnaden har kulturhistoriska värden som ska tas till vara. Man måste ta hänsyn till byggnadens karaktär när ändringar görs. Det kan till exempel gälla vilken färg en byggnad kan ha eller hur fönstren får se ut.

Ett litet ”q” innebär att byggnaden är särskilt kulturhistoriskt värdefull och inte får förvanskas. Det kan till exempel vara rivningsförbud eller att den nuvarande utformningen och detaljer ska bibehållas. Beteckningen är det starkaste skydd en byggnad kan ha i en detaljplan.

Källa: Riksantikvarieämbetet

MajaJohansson
08-550 550 20

Senaste nyheterna

Lidingös hundar har fått nya rastgårdar.

Lidingös hundar har fått nya rastgårdar.

Mikael Andersson

Vill öppna nedlagd hundrastgård

Nyheter

Lovar att driva frågan i valrörelsen

Storstockholms brandförsvar

Storstockholms brandförsvar

Mostphotos

Stort pådrag för att hindra skogsbrand

Nyheter

Fem bränder på ett dygn på Värmdö

"Ordningsvakter är en bra insats, men både polisen och förvaltningen bedömer att det inte är det mest angelägna att lägga resurser på", säger stadsdelsnämndens ordförande Mårten Risdal (S).

"Ordningsvakter är en bra insats, men både polisen och förvaltningen bedömer att det inte är det mest angelägna att lägga resurser på", säger stadsdelsnämndens ordförande Mårten Risdal (S).

Mostphotos

Inte aktuellt med fler vakter på Kungsholmen

Nyheter

På Södermalm anställer polisen och stadsdelen nu ordningsvakter – Kungsholmen hakar inte på

Tamsons (M): Böter för hög musik på t-banan

Kristoffer Tamsons kommer lobba för att ordningsvakter ska kunna dela ut böter till personer som stör i kollektivtrafiken.

Kristoffer Tamsons kommer lobba för att ordningsvakter ska kunna dela ut böter till personer som stör i kollektivtrafiken.

Mostphotos/Pressbild

20250506160324
20250505152545
2025-05-06
16:03

Bötfäll resenärer som lyssnar på musik på tunnelbanan. Det kräver M-toppen Kristoffer Tamsons som tagit inspiration från Storbritannien.

Brittiska Liberaldemokraterna vill att personer som inte använder hörlurar i kollektivtrafiken ska kunna bötfällas.

Partiet föreslår att den som spelar videoklipp eller musik högt på buss eller tunnelbana eller vid en hållplats ska kunna straffas med böter upp till nästan 13 000 kronor.

En bra idé som borde införas även i Stockholmstrafiken, anser oppositionsregionrådet Kristoffer Tamsons (M).

– Trivsamheten och tryggheten i kollektivtrafiken minskar när folk pratar högt i telefonen eller spelar musik ur högtalare.

Rapport: Tryggheten ökar

Men faktum är att SL:s resenärer upplever kollektivtrafiken som säkrare än någonsin, enligt SL:s årsrapport för 2024.

– Jag underkänner inte årsrapporten. Men all forskning visar att ett återkommande antisocialt beteende ökar otryggheten i kollektivtrafiken.

Nu vill Tamsons att SL ser över sina ordningsföreskrifter och att riksdagen ändrar lagen så att ordningsvakter utöver att tillrättavisa eller avvisa störande personer även ska kunna utfärda böter.

Bötfälla personer som har fötterna på sätet

Att spela hög musik, ha fötterna på sätet eller skräpa ner är exempel som Tamsons tycker borde kunna leda till böter.

1 000 kronor är en rimlig nivå på boten, anser Tamsons, men den ska delas ut först efter att den störande personen blivit tillsagd och inte hörsammat uppmaningen att sluta.

Finns inte risken att det blir subjektivt?

– Det handlar inte om att sätta dit en skolklass som sjunger en visa på bussen, utan om människor som medvetet stör eller förstör för medresenärer.

Moderaterna har länge drivit på för att ordningsvakter ska få utökade befogenheter och avser väcka frågan om att se över SL:s ordningsföreskrifter i regionfullmäktige igen.

Fenderts svar: ”Inte rätt väg”

Men från trafikregionrådet Anton Fendert (MP) är intresset svalt.

”SL har redan i dag ordningsregler och vår trygghetscentral är öppen dygnet runt så att du som resenär kan få hjälp om det uppstår en situation där någon stör eller förstör. Att utöver detta utfärda böter för specifika beteenden, det tror inte jag är rätt väg att gå. Särskilt inte eftersom det skulle vara svårt att säkerställa att regeln efterlevs.", skriver Fendert till Mitt i.

KarlMeyer von Bremen
08-550 551 58