Dynamite Cheerleading i Rissne brottas med hög lokalhyra, vilket Mitt i tidigare berättat. Läget försvåras ytterligare av att staden för några år sedan ändrade reglerna för att få föreningsstöd.

Då blev det krav på att minst 50 procent av de aktiva medlemmarna ska vara bosatta i Sundbyberg.

Under en övergångsperiod har föreningar som inte uppfyller kraven ändå fått stöd. Den perioden är nu till ända – men fortfarande är "bara" 21 procent av Dynamites över 500 medlemmar skrivna i Sundbyberg.

– Vi sitter i en prekär situation, säger Carina Westerlund, kassör i föreningen.

Ingen majoritet någonstans

Inte heller medlemmar från någon annan kommun bildar majoritet i klubben. Från Stockholm utgör de 44 procent, från Solna 17.

– Problemet är att alla kommuner gör så här. Stockholm säger att vi måste ha 50 procent, samma sak säger Solna. Och vår förening ligger till så att vi plockar upp medlemmar från alla de här tre områdena, säger Carina Westerlund.

Stefan Bergström (C), ordförande i Sundbybergs kultur- och fritidsnämnd, delar hennes bild av problemet:

– Det skulle innebära att föreningen inte får något stöd alls.

Dynamite förtjänar undantaget bland annat för att de lägger mer pengar på sin lokal än andra föreningar, resonerar Stefan Bergström (C). "Ser man på det stora hela är det absolut inte orättvist", säger han.

Dynamite förtjänar undantaget bland annat för att de lägger mer pengar på sin lokal än andra föreningar, resonerar Stefan Bergström (C). "Ser man på det stora hela är det absolut inte orättvist", säger han.

Sundbybergs stad

Han konstaterar att antalet sundbybergare fortfarande är fler än i många andra av stadens föreningar – och nu gör politikerna ett undantag för Dynamite.

Det innebär att föreningen får fortsatt stöd fram till nästa sommar.

– Vi ser det som en jätteviktig verksamhet, säger Bergström.

"Helt livsavgörande"

Att Dynamite välkomnar beslutet är en underdrift.

– Det här är helt livsavgörande för oss, säger Carina Westerlund.

Åtminstone på kort sikt. Om stödpengarna slutar rulla in längre fram är frågan inte bara var utan om föreningen ska fortsätta existera.

För att knäcka den ekonomiska nöten undersöker Sundbybergs stad möjligheten att samarbeta med Stockholm och Solna. Tanken är att grannkommunerna ska bidra med ersättning för "sina" medlemmar.

I stadens handlingar skriver tjänstemännen att lösningen har varit svårare än beräknat att få till, men att diskussionen nu går framåt.

Kämpar på

Stefan Bergström hoppas på ett besked "inom kort".

– Dialogen pågår fortfarande och måste mynna ut i beslut någonstans. Parallellt väljer vi att ta ett ansvar för den här föreningen.

Kan det bli ytterligare undantag för dem?

– Det får bli en senare diskussion i så fall.

För Carina Westerlund står hundratals tonåriga flickors träningsaktivitet på spel.

– Vi kommer att kämpa och se alla öppningar och vägar för att föreningen ska överleva.