Man kan inte bo mer i gränslandet än vad Göran Gebring och Birgit Folkesdotter gör. Utanför lägenhetsfönstret syns vägskyltarna som förkunnar var Svedmyra slutar och Stureby börjar.
– Vi har sovrummet i Svedmyra och köket i Stureby, skämtar Göran Gebring.
Gränsen skulle inte betyda så mycket i praktiken, om den inte också var administrativ – mellan Farsta och Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsområden.
Detta var inget Birgit eller Göran brydde sig om eller ens kände till. Inte förrän i somras. Då ringde Göran för att anmäla dem till en av Enskede-Årsta-Vantörs aktiviteter för seniorer; en bussresa till Strängnäs.
– De frågade var vi bor. ”Jösseforsvägen, ja det går bra. Jaså, ojämnt nummer? Nej, då tillhör ni Farsta.”, återger hans sambo med indignation i rösten.
Långt till Farsta
Och visst låter det lite absurt: Villorna på den västra sidan Jösseforsvägen, med jämna nummer, tillhör Enskede-Årsta -Vantör. Flerfamiljshusen med udda nummer tillhör Farsta.
– Jag hade ingen aning, jag har hela tiden trott att vi bodde i Enskede, säger Birgit Folkesdotter.
I gränslandet. Farsta eller Enskede? Göran Gebring och Birgit Folkesdotter ifrågasätter gränsdragningen.
Mattias Kamgren
Visserligen ordnar Farsta stadsdelsförvaltning också senioraktiviteter. Men för Göran och Birgit känns det långt dit.
– Vi har inget med Farsta att göra över huvud taget. Allt som sker omkring oss och som vi är intresserade av, det sker i Enskede. Ska man till Farsta får man först åka in till Gullmarsplan och byta, säger Göran Gebring.
Han har mejlat Stockholms stad om att stadsdelsgränsen borde dras om, men inte fått något gehör.
Många för stadsdelsbyte
Mitt i Söderort har tidigare skrivit om att många som bor i Svedmyra vill göra en "svexit" från Farsta och byta till Enskede. 84 procent, närmare bestämt, enligt en omröstning i tidningen 2020.
Många tycker det vore logiskt. Svedmyras tunnelbanestation ligger ju på linje 19, inte på Farstalinjen.
Så varför ska Svedmyra egentligen tillhöra Farsta?
– Det finns säkert en anledning till att gränsen går där den går. Det är inget man ändrar i en handvändning. Men det kan vara värt att titta på, säger Marre Mayr (V), ny ordförande i Farsta stadsdelsnämnd.
En faktor som kan tala emot ett byte är storleken. Enskede-Årsta-Vantör har redan drygt 40 000 invånare mer än Farsta.
– Idén med stadsdelarna är mindre centralisering. Om de blir för stora kan det bli svårt att fånga upp vad som händer i stadsdelen, säger Marre Mayr.
Gränsgatan. Här hör jämna nummer till Enskede och udda till Farsta.
Mattias Kamgren
Inte huggna i sten
Samtidigt har den nya majoriteten i stadshuset, där V ingår, beslutat slå ihop Norrmalms stadsdel med Östermalm, och Rinkeby-Kista med Spånga-Tensta. Stadsdelsgränserna är alltså knappast huggna i sten.
Mindre ändringar är också möjliga. Det har varit på tapeten flera gånger, vid gränsen mellan Farsta och Huddinge, där enskilda fastighetsägare velat byta kommun.
Marre Mayr (V) beklagar att gränsen ställer till det för Birgit och Göran.
– Det låter som en olycklig situation. Det kanske finns mer vi kan göra lokalt för att Svedmyra ska känna sig mer som Farsta. Både vi och Enskede kan säkert bli bättre på att informera. Det är synd om det är oklart vad man tillhör, säger hon.
Hennes ordförandekollega i Enskede-Årsta-Vantör, Hassan Jama (V), verkar inte se gränserna som någon prioriterad fråga.
– Att ändra i sammansättningen av de stadsdelarna är inget som är aktuellt just nu, säger han.