En kväll i maj ringde det på dörren till en bostad på Östermalm. När den man som vistades i lägenheten öppnade stod han öga mot öga med en man i långbyxor och bar överkropp. Mannen i dörröppningen var synbart påverkad av alkohol och narkotika och ur hans väska stack det upp en flaska med sprit.

Krävde nycklar

Den barbröstade mannen, som är 39 år gammal, uppgav att han var polis och krävde att han skulle få nycklarna till familjens bil– en svart Ferrari som stod parkerad på gatan.

Mannen som öppnade har uppgett att inkräktaren uppträdde aggressivt och att han därför kände sig hotad och tvingad att lämna över nycklarna.

Svårt att manövrera

39-åringen sprang därefter ut genom porten. Han hade dock, enligt ett vittnesmål, stora problem med att komma ut från parkeringsfickan och körde upprepade gånger in i bilen framför. När han till slut kom ut i körbanan påbörjade han en vådlig färd genom de centrala delarna av Östermalm. Enligt en dom från Stockholms tingsrätt körde han i hög hastighet, bitvis mot körriktningen och på gångbanor. Han var dessutom påverkad av både alkohol och amfetamin.

Greps av polis

Under färden, som gick via Valhallavägen, Strandvägen och Narvavägen, försökte han köra ifrån polisen och krockade med en parkerad bil. Det hela fick ett slut vid korsningen Karlavägen-Sibyllegatan där han greps.

39-åringen dömdes i somras för grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri, grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel, olovlig körning och hemfridsbrott. Påföljden blev ett års fängelse.

Hårdare bedömning

Nu har fallet prövats av Svea hovrätt som gjorde en aningen hårdare bedömning. Hovrätten ansåg att hemfridsbrottet var grovt och skärpte straffet till fängelse i ett år och tre månader.

Mitt i har sökt 39-åringens advokat.