Dödsolyckan på Gröna lund skakar Stockholms nöjesparksbesökare.
En av dem är Johan Bergqvist som sedan 1990-talet varit en van besökare av Gröna lund och som befann sig inne på nöjesfältet under söndagens haveri, tillsammans med sin fru och sina två 11-åriga barn.
Jetline har varit hans favoritattraktion i alla år.
– Jag har åkt den säkert hundra gånger sedan 90-talets början och har aldrig någonsin upplevt några problem med den. Det var som vanligt även igår, säger han till Mitt i dagen efter tragedin.
Gröna Lund.
Mostphotos
Åkte kort innan olyckan
Han åkte Jetline med sina barn kort innan olyckan. Efteråt begav de sig till attraktionen Vilda musen. I kön fick de beskedet att Vilda musen plötsligt skulle stänga.
– Vid Stora scenen råkade jag se hur en man satt på en balk cirka fem meter upp i luften, under Jetlines spår. Jag tyckte det såg farligt ut. Då dök plötsligt brandmännen upp och personal ropade att alla skulle flytta på sig.
"Känns fullständigt overkligt"
Johan hamnade i samtal med en kvinna intill honom som såg hela dödsolyckan.
– Folk ramlade ur vagnarna, men en lyckades klamra sig fast i ställningen, berättade hon. Jag förstod då att det var mannen jag sett sitta på bjälken.
– Det känns fullständigt overkligt.
Gröna lund.
Mostphotos
Hur tycker du Grönan hanterade situationen?
– Jag tycker det var lite märkligt att de inte gick ut med något meddelande i PA-systemet. På andra sidan, på "lilla Grönan", var allt precis som vanligt med musik i högtalarna. Folk verkade helt omedvetna om olyckan på den sidan.
Sibelle Sjöberg var också på Gröna Lund, tillsammans med sina två barn, när dödsolyckan inträffade. Hon har åkt Jetline ett par gånger och var nu på väg att testa den med barnen.
– Sonen ville fundera lite till så vi åkte andra attraktioner tills han hade bestämt sig. Sedan skedde haveriet. Jag har aldrig upplevt eller hört om några problem med den, säger hon till Mitt i.
Det var under söndagsförmiddagen 25 juni som ett antal av de främre vagnarna i åkattraktionen Jetline, som funnits på Gröna lund sedan 1988, spårade ur. En person dog och nio personer – både vuxna och barn – vårdas på sjukhus. Såväl Statens haverikommission som polisen utreder olyckan.