Det går att utläsa en viss frustration mellan raderna i rapporten. Det är mer än tio år sedan som de gjorde en stor undersökning av arbetsmiljön i landets skolor. De kunde då konstatera att huvudmännen, alltså kommuner och friskoleledningar, inte gjorde tillräckligt åt just våld och hot mot skolans anställda.

När de nu gjort en ny undersökning enbart om våld och hot i skolan finns bristerna kvar. Och Arbetsmiljöinspektionen påpekar tre gånger det inte går att ignorera arbetsmiljöarbetet, där insatser mot hot och våld ingår.

Ofta är det rektorerna som får ansvaret för arbetsmiljön. Men det krockar med ansvaret för att verksamheten lever upp till skollagen. Då hamnar personalens trygghet längre ner på dagordningen.

Ett annat problem är att kunskapen om hur våld och hot ska hanteras inte når ut till alla som arbetar i skolan.

För våld och hot mot skolans anställda ökar. Det syns bland annat i att sjukskrivningar av det skälet blir fler.

I samhället utanför skolan finns gängkriminalitet och händelser som i Örebro. Men det är inte hela förklaringen till att fler skolanställda utsätts för våld och hot.

”Påfallande ofta har elever med normbrytande beteende varit inblandade (…) till exempel elever med utåtagerande beteende som har hamnat i affekt. Det gäller oberoende av skolform eller huvudman" skriver utredarna.

Frågan blir belyst i media och den diskuteras av politikerna.

Ändå kommer enligt utredarna inga politiska beslut som kan göra arbetsmiljön tryggare för alla som jobbar i skolan.