Svenskt Näringsliv har släppt sin årliga ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner, och Stockholms stad fortsätter att tappa mark.
I år rasar staden 14 placeringar och landar på plats 107, jämfört med förra årets 93. Detta är andra året i rad som Stockholm sjunker på listan, något som oppositionsborgarrådet Dennis Wedin (M) ser som alarmerande.
– Det är otvivelaktigt att det här är helt oacceptabla siffror. Det är en pågående företagskris i Stockholm, säger han.
Privata aktörer stängs ute
Rankingen baseras till två tredjedelar på företagens enkätsvar och till en tredjedel på statistik från SCB och UC.
Ett särskilt problemområde som pekas ut i enkäterna är konkurrensen från kommunens egna verksamheter, där Stockholm har rasat 47 placeringar.
Enligt Dennis Wedin beror det på att den nuvarande majoriteten allt oftare väljer att driva verksamheter i egen regi, i stället för att upphandla och släppa in privata aktörer.
Även upphandlingar i allmänhet får sämre betyg, med ett tapp på 27 placeringar.
Sämre syn på tjänstemän
Ett annat område där Stockholm faller är företagens syn på tjänstemän och politikers attityder. Dennis Wedin har nyligen startat ett projekt där han regelbundet träffar småföretagare för att bättre förstå deras utmaningar.
Han beskriver en kultur inom staden som fokuserar på att hitta problem snarare än lösningar, vilket frustrerar företagarna.
– Det kan handla om att vänta flera år på ett bygglov medan kostnaderna tickar på, att få nej på en uteservering utan anledning, eller att det blir svårare att ta emot leveranser.
Oppositionsborgarrådet Dennis Wedin (M) har startat ett projekt där han regelbundet träffar småföretagare. Här utanför Djurgårdsgrillen.
Pressbild
Trots detta har fler företag uppgett att kommunens information och dialog med politiker blivit bättre. Detta är något finansborgarrådet Karin Wanngård (S) lyfter fram som positivt.
"Vi arbetar strategiskt och långsiktigt för att förbättra företagsklimatet i Stockholm stad och jag kan konstatera att företagens sammanfattande omdöme fortfarande är högre än under förra mandatperioden," skriver hon i en kommentar till Mitt i.
Den viktigaste frågan i enkäten, och tyngst vägande rankingfaktorn, är det sammanfattande omdömet om företagsklimatet i kommunen. Företagarna får utifrån sina egna erfarenheter ge ett samlat betyg på hur de upplever att driva företag i kommunen.
Dock visar den sammanställda rankingen att Stockholm totalt sett låg bättre till under förra mandatperiodens slut.
Bevara lokala företag
Dennis Wedin uttrycker också oro för att Stockholms stadsmiljö kan komma att domineras av stora internationella kedjor om inget görs för att stötta lokala företag.
Han pekar på konkreta exempel, som kioskägaren Peyman Pourkahnooji, som efter 18 år tvingades stänga sin verksamhet på Sankt Göransgatan utan att erbjudas någon alternativ plats.
– Vi måste vända på det här, stadshuset måste börja underlätta i stället för att stoppa och hindra, avslutar Dennis Wedin, som nu vill ta fram reformer för att stärka småföretagens förutsättningar i Stockholm.