På onsdagen klubbades den nya lagen om gårdsförsäljning i riksdagen. Lagen ger småskaliga bryggerier, destillerier och cidertillverkare rätt att sälja sina produkter i samband med evenemang som visningar och föreläsningar.
Den nya möjligheten, känd som gårdsförsäljning, förväntas bli ett viktigt lyft för mikrobryggerier och lokala alkoholproducenter i Sverige.
Enligt regeringens förslag ska försäljningen kunna ske mellan klockan 10.00 och 20.00 alla dagar. Dock är det upp till varje kommun att besluta om exakta öppettider.
Stockholm sätter stopp
I Stockholm har politikerna valt att följa Systembolagets öppettider och hålla stängt på söndagar.
– Alkoholens tillgänglighet är en socialpolitisk fråga. Vi vill minimera antalet barn som växer upp i hem med alkoholmissbruk och minska risken för våld i nära relationer, säger Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd.
Han menar att gårdsförsäljning kommer urholka det svenska alkoholmonopolet som visat sig minska missbruk och alkoholrelaterat våld.
"Steg i rätt riktning"
I Stockholmsregionen finns flera aktörer som kommer att dra nytta av den nya lagen, bland annat Cliff Barnes i Vasastan, där ett bränneri finns i källaren.
Omyndigförklarar oss stockholmare.
Cliff Barnes på Norrtullsgatan har ett bränneri i källaren. Till vänster syns Alex von Reschreiter, marknadsansvarig. Bredvid honom Henrik Wolff och Björn Eriksson.
Pekka Pääkkö
Alex von Reschreiter, marknadsansvarig, säger att de är positiva till de nya möjligheterna, även om längre öppettider skulle vara att föredra.
– Vi har en restaurang ovanför bränneriet där personal alltid finns på plats, så vi skulle gärna vilja ha öppet under de tider som passar oss bäst. Men det här har aldrig funnits förut, så det är ett steg i rätt riktning, säger han.
Får kritik: "Omyndigförklarar"
Ooppositionens Christofer Fjellner (M) säger att Socialdemokraterna gör huvudstaden tråkigare genom att begränsa möjligheterna för mikrobryggerier.
– De håller krampaktigt fast vid DDR-Sverige och omyndigförklarar oss stockholmare, säger han.
Jan Jönsson (L) tycker att försäljningen borde tillåtas fram till 20.00 alla dagar för att lagen ska bli användbar för företagare.
– För att handla måste man delta i ett arrangemang, och jag har svårt att tro att det kommer att påverka alkoholskadorna i samhället. Det är inte troligt att en grupp personer regelbundet går på dyra evenemang och sen köper alkoholhaltiga drycker för dyra priser, säger han.