När butiken hade inventering i mars visade det sig att butiksstölderna hade ökat från 0,6 procent av omsättningen i augusti till 1,8 procent. Det blir som sagt mycket pengar på en omsättning som i senaste bokslutet landade på drygt 287 miljoner kronor, över fem miljoner om året.
Kött, godis, energidrycker och kaffe försvinner ur butiken utan att kunderna betalar. Enligt Ida Lewander är de som stjäl för eget bruk av alla sorter.
– Det är en salig blandning. Och det är ju inte bara kött som stjäls. Det kan vara bara en crème fraîche också.
Ökar mest i snabbköpen
Kundernas långa fingrar märks på olika sätt. Några låter bli att registrera alla varor vid självutcheckningen. Andra går genom de vanliga kassorna med stöldgodset innanför kläderna.
Att kunder stjäl har blivit vanligare i alla butiker. En färsk rapport från Svensk handel visar att det stjäls varor för 10,5 miljarder årligen inom detaljhandeln, en ökning med drygt 20 procent sedan 2021. Och det är i dagligvaruhandeln som ökningen är störst. Där motsvarade stölderna 1,5 procent av omsättningen förra året, mot 0,9 procent inom sällanköpshandeln.
Dyrtider och skamlöshet
Det går inte att hitta en enda förklaring till att butiksstölder blivit vanligare. Svensk handel pekar på att ekonomin blivit tuffare för många i takt med inflation och högre räntor. Ett annat skäl är att respekten för auktoriteter minskar och att skammen avtar för att tas på bar gärning. Ett tredje att det blir lättare att "glömma" vissa varor när man själv ska skanna in dem och övervakningen är begränsad.
Inte minst går organiserade stöldligor oftare in i butikerna. De stjäl för betydligt större summor än vardagstjuvarna och besöker också Ica Kvantum.
Fler grips
Men de är skickliga och därför svårare att upptäcka.
– Om vi inte lyckas gripa dem märker man först i efterhand att de varit här, säger Victor Hilstad, också han ställföreträdande handlare.
När de upptäckte att stölderna tredubblats ändrade butiken sina rutiner. Ica Kvantum anlitade ett nytt bolag för att sköta bevakningen. Butikskontrollanterna finns nu oftare i butiken och är både uniformerade och civilklädda. Tjuvarna åker oftare fast.
I Svensk Handels app går det att polisanmäla stölderna snabbt. Det händer ändå att tiden inte räcker till enligt Ida Lewander.
Louise Kristoffersson
Det har enligt Victor Hilstad gjort att stölderna minskat.
Snattare som ertappas polisanmäls.
– Vi har som policy att göra det. Men ibland finns inte riktigt tid så vi gör det i möjligaste mån, säger Ida Lewander.