Norlandia ansökte nyligen om att få öppna en ny förskola med 100 platser i Hägersten-Älvsjö, men mötte motstånd från förskolenämnden och borgarrådet Alexandra Mattsson (V).

– Vi vill utmana den fria etableringsrätten. Jag tycker det är helt orimligt att det ska få starta en ny privat förskola i den här stadsdelen bara för att ett privat bolag har lust, säger hon.

Just nu står Hägersten-Älvsjö med 28 tomma avdelningar och fem helt tomma förskolor. Mattsson betonar att ytterligare en privat förskola är det sista området behöver.

Alexandra Mattsson (V), förskole-, barn- och fritidsborgarråd i Stockholms stad.

Alexandra Mattsson (V), förskole-, barn- och fritidsborgarråd i Stockholms stad.

Klara B Orreteg

Inte långsiktigt

Många stadsdelar har en överetablering av förskolor på grund av minskande barnantal. En ny befolkningsprognos visar dessutom en fortsatt nedgång av födelsetalen.

Torbjörn Carlbom, kommunikationschef på Norlandia, hänvisar till den fria etableringsrätten och vikten av att bedöma hur situationen ser ut på lång sikt.

– Vi har förståelse för att stadsdelen har tomma avdelningar och förskolor. Men vi kan inte ta ansvar för den kommunala stadsdelsnämndens planering, säger han.

Carlbom berättar att de har fått respons från vårdnadshavare som önskar plats på den nya förskolan. En sannolik orsak är att den planerade förskolan ligger i ett expansivt område med många familjeetableringar, tror han.

Ytterligare en privat förskola är det sista som behövs, menar borgarrådet. Genrebild.

Ytterligare en privat förskola är det sista som behövs, menar borgarrådet. Genrebild.

Anna Z Ek

"Aldrig gjorts tidigare"

Förskoleförvaltningen kommer nu att utreda de negativa konsekvenserna av en eventuell överetablering. Om beslutet att neka tillstånd kvarstår efter sommaren, kan det leda till en rättslig prövning om Norlandia väljer att överklaga.

– Att neka ett tillstånd på det här sättet har aldrig gjorts tidigare i Stockholm så det vore väldigt intressant att testa juridiskt. Vi ser också gång på gång hur vinstdrivande aktörer sätter just pengaintresset före barnens bästa. Det är ett ruttet system som behöver utmanas och nu gör vi just detta, säger Mattsson.

Dragit tillbaka tillstånd

I februari förra året drog förskolenämnden tillbaka tillståndet för Norlandias förskola i Grimsta på grund av allvarliga brister.

Det rödgröna styret har återkallat tillståndet för totalt sju förskolor med fyra olika ägare sedan de tillträdde.

Det pågår en rättslig prövning av stängningen av Mångårdens två förskolor i Kista och Akalla samt Regnbågens tre förskolor i Husby eftersom de har överklagat besluten. Utöver dessa är det förskolan Linden i Vasastan som har förlorat sitt tillstånd.