I åtta års tid har föreningen Odla ihop jobbat med att få ytan strax väster om parkleken i Drakenbergsparken att blomstra.
– När vi kom hit var underlaget bara flis, all jord som var här har vi ordnat. Därför var det extra smärtsamt att den togs bort. Den hade äntligen blivit så fin, säger Jenny Salmson.
Hon och Veine Haglund, båda engagerade i föreningen, står i vinterkylan och ser ut över gropen som är kvar.
– Det var en jättefin plats som många vilat i. Människor har haft för vana att vara här och ha odlingarna som andningshål, säger Jenny Salmson.
"Vi vill vara en inspiration för omställning," säger Veine Haglund från Odla ihop.
Victor Malmcrona
Grävde bort allt
Att stadsdelen ville rusta upp här visste de sedan innan. I somras hölls ett första möte om saken. Dialogen var bra och föreningen upplevde det som att en satsning på deras verksamhet väntade.
– Så plötsligt står de där och gräver bort all jord. Då blev det upprop, det var så många löften som bröts.
I stället verkade det som att hela ytan skulle hårdgöras och täckas av stendammsmjöl. Själva odlingen skulle bara få ske i lådor. Ilskan bland medlemmarna var stor.
– Det gav oss det möte vi efterfrågat hela tiden.
Odlingarna grävdes bort i början av december.
Victor Malmcrona
Löser det tillsammans
Nu har man tillsammans med stadsdelen hittat en mellanväg. Nya gångvägar ska dras, stora ytor täckas med jord med lågväxande klöver och stora odlingar för skogsträdgårdar anläggs inom kubbsarg.
Föreningen har själva skissat ut en design för platsen. Tillsammans med byggledare har de varit här för att se hur det samspelar med verkligheten.
Alla odlingar grävdes inte bort. Så här ser det ut lite längre in i parken.
Victor Malmcrona
Mer grönytor
Alla detaljer är dock inte spikade än.
– Största skillnaden är att det blir mer grönytor och mer tillgängligt. Mer perenner, säger Veine Haglund.
– Jag tror att det kommer bli så bra. En nystart för oss, säger Jenny Salmson.
Kommunikationsmissar, perspektiv som krockar och olika behov för föreningen och stadsdelen. Så beskriver Anders Göransson (S), ordförande i stadsdelsnämnden, situationen som uppstod.
– Nu har vi en bra dialog och rörelse framåt, det är huvudsaken. I grund och botten tycker vi att Odla ihop är en väldigt bra verksamhet och ett fint tillskott i parken. Jag är övertygad om att det här blir jättebra, säger han.
Odla ihop vinner Hornstullspriset 2021
Nu är det klart vilka som kammar hem Hornstullspriset 2021. Det är ideella föreningen Odla ihop, som bedriver stadsodling i Tanto.
Hornstullspriset är en utmärkelse som uppmärksammar lokala personer eller föreningar som på något sätt har verkat för att göra Hornstull till en bättre plats.
Årets pris, det åttonde i raden, går till föreningen Odla ihop. Med bas i Tanto bedriver de stadsodling, håller workshops och lär sig själva och andra om hållbara odlingstekniker.
”Föreningen välkomnar alla som vill lära sig mer om odling specifikt, men bjuder dessutom in dem som längtar efter ett sammanhang generellt”, lyder juryn motivering.
– Det känns underbart, och så himla välbehövt, säger Jenny Salmson från Odla ihop.
https://www.mitti.se/nyheter/succe-for-tantos-allmanna-odling/reprgk!8y1A1Q4Ktw2GenbyP23y9Q/
Nya odlingar på gång
Förutom äran kommer utmärkelsen med en prispeng på 20 000 kronor. De ska bland annat investeras i nya växter, buskar och träd, samt gå till att laga lite utrustning.
– Men framför allt kommer det att gå till att anlägga odlingar för självplock av snittblommor. Och så ska vi plantera nya skogsträdgårdar, då är alla välkomna att vara med, säger Jenny Salmson.
Det är Hornstull Centrum som delar ut priset.
– Kvinnorna bakom initiativet utgör ett lysande exempel på hur privata idérika aktörer kan samverka med staden och förändra en plats till det bättre, säger marknadsansvarige Sara Falkevik, i ett pressmeddelande.
Tidigare vinnare
2020 – Frälsningsarmén Hornstull.
2019 – Skolverksamheten CSI 1-6, lärare och specialpedagoger vid Högalidsskolan.
2018 – Mikael Englund, butiksägare Mickes skivor.
2017 – Lilleba Huttunen, ”loppisdamen”.
2016 – Glad Stad (Hornstulls Marknad).
2015 – Imre Nagy, badmästare på Liljeholmsbadet.
2014 – Sanna Granbeck, polis