I januari är det inflytt på den nya förskolan på Stångåvägen. Skolan får åtta avdelningar och plats för 144 barn. Inte fullsatt med andra ord. Detta trots att förskolorna Ljusglimten, Vitsippan och Solbacken Nord flyttar in.
Planerna drogs i gång i en tid då antalet barn spåddes öka. Men sedan dess har befolkningsprognosen ändrats till det motsatta – färre barn. Kostnaderna för skolbygget har också ökat från 65 miljoner kronor till 93 miljoner kronor. Detta både på grund av inflation/ränteläge, men också efter fynd av gammalt byggavfall och bergsulfider i marken.
– Hade vi vetat det här i ett tidigt skede, hade vi inte beställt förskolan, sa stadsdelsdirektören Karin Bülow när Mitt i talade med henne i december förra året.
Samtidigt ser Skarpnäcks stadsdelsförvaltning fördelar med nya förskolan på Stångåvägen. Förskolan Solbacken Nord, intill rondellen vid infarten till Bagarmossen, bedöms inte vara bra för förskoleverksamhet och ska rivas. På Ljusglimten intill Nackareservatet på Ljusnevägen behövs renovering. Och vid Vitsippan på Rusthållarvägen handlar det om en långvarig paviljongförskola med lokalproblem och liten skolgård.
Förskolan Vitsippan i paviljonger.
Anders Björklund
Olika åsikter
När Mitt i talar med några föräldrar på Vitsippan är de försiktigt positiva till flytten, även om flera i viss mån sätter frågetecken till förskolans storlek.
Men från förskolan Ljusglimten har stora protester kommit. I uppropet "Rädda Förskolan Ljusglimten" har en föräldragrupp samlat in över 500 namn. De vill att förskolan ska få stanna kvar på Ljusglimten så länge det bara går innan renoveringen startar. Men också att samma förskolebarn och pedagoger får flytta tillbaka så snart renoveringen är klar.
"Alla familjer som har barn på förskolan Ljusglimten kommer att vara välkomna tillbaka, om de så önskar, när förskolan öppnar igen", skriver Johanna Hult, avdelningschef för förskola och fritid i Hammarby-Skarpnäck till Mitt i.
Men det löftet räcker inte enligt Lisa Deurell i protestgruppen. Hon menar att en välfungerande och omtyckt förskola går i spillror om inte också pedagogerna följer med tillbaka.
– De värdefulla relationerna som byggts upp både i barngruppen och i förhållande till pedagogerna går förlorade, säger hon.
Även den nya stora förskolans storlek klämmer enligt Lisa Deurell. Det Stockholms stad kallar "konceptförskola" kallar hon och fyra andra Bagisföräldrar för "megaförskola" i en debattartikel i Aftonbladet.
– "Megaförskolorna" är sämre för både barnen och pedagogerna. Det blir alldeles för många barn på förskolan, vilket bidrar till både större anonymitet, stress och försämrad arbetsmiljö, säger Lisa Deurell.
Flera föräldrar på Ljusglimten har flyttat sina barn till andra förskolor. Även pedagoger har slutat. Lisa Deurell menar att kampen för ett sammanhållet Ljusglimten är förlorad och i höst byter hon förskola för sina barn.
– Det var ett tungt beslut att ta.
Skolgården på Stångåvägen har tagit form på allvar med lekutrustning och annat.
Anders Björklund
Stadsdelsnämndens ordförande Cecilia Obermüller (MP) längst ut till höger var med vid första spadtaget.
Pressbild
Enligt Skarpnäcks stadsdelsförvaltning är det inte bra att låta en förskola komma senare ur ett verksamhetsperspektiv. Man hänvisar till erfarenhet från andra sammanslagningar. Det perspektivet får stöd av stadsdelsnämndens ordförande Cecilia Obermüller (MP):
– Det vore inte sjyst mot personal och barn på Ljusglimten att låta dem komma senare. Då har personal arbetat in sig och de andra barnen etablerat sig.
Föräldrar i Bagis om flytten
Anders Björklund
Leo Frejrud och Sasha, Vitsippan.
– Miljön inomhus på Vitsippan har varit kass, vad gäller ventilation och avloppsproblem. Även gården är usel. Jag tror att ganska många här är glada över flytten. Men jag förstår ju att andra tycker det är ett problem med stora förskolor. Jag tänker att miljön på en mindre förskola känns tryggare.
Anders Björklund
Rikard Rosell och Dino, Solbacken Nord.
– Jag tänker att det blir ett lyft med nya, fräscha lokaler och lekutrustning. Mycket barn är både positivt och negativt. Positivt för att de kan träffa nya kompisar, men samtidigt funderar jag på om det blir lika gemytligt som på en mindre förskola. Men jag tänker att de som bestämmer har koll.
Anders Björklund
Ove, Rut och Jonas med talesperson Ida Wallin, Vitsippan.
– Vi har haft lyxigt nära, men också gillat Vitsippans storlek. Samtidigt är lokalerna inte bra och skolgården varm utan skugga. Där hoppas vi att Stångåvägen blir ett lyft. Jag tänker också att en större förskola är mindre sårbar när gäller sjukdom och omsättning av personal.
Anders Björklund
Simon Sani och Bertil, Vitsippan.
– Jag tycker det är lite tråkigt att Stångåvägen är så stor. Jag tänker att det kan bli lite mycket för barnen när det är så många på förskolan. Jag har också fått tecken på att en del pedagoger inte vill jobba på stor förskola. Men rent lokalmässigt blir flytten nog ett lyft.