JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Striden om S:t Sigfrids kyrka avgjord

Johan Strindberg, styrelseledamot för S:t Sigfrids kyrkas vänner, gläder sig åt att få tillbaka nycklarna till kyrkan.

Johan Strindberg, styrelseledamot för S:t Sigfrids kyrkas vänner, gläder sig åt att få tillbaka nycklarna till kyrkan.

Märta Lefvert

20230302093006
20250425091147
2023-03-02
09:30
2025-04-25 09:11

S:t Sigfrids kyrkas vänner vann striden över den hyresgäst som tagit över kyrkan i flera år. Nu måste den konservativa församlingen lämna kyrkan i Aspudden.

Den ideella föreningen S:t Sigfrid kyrkas vänner har ägt och drivit S:t Sigfrids kyrka i Aspudden ända sedan 1970. Men under 3,5 år har föreningen inte kunnat komma in. Hösten 2020 bytte föreningens hyresgäst – den konservativa församlingen S:t Stefanus Koinonia – ut låsen på kyrkan och hävdade att man var den rättmätiga ägaren.

Sedan dess har S:t Stefanus Koinonia drivit all verksamhet här. Men nu är det slut med det. En dom i Stockholms tingsrätt innebär att S:t Stefanus Koinonia måste lämna lokalerna.

– Vi är glada förstås. Vi ser fram emot att kunna ha gudstjänster i kyrkan igen och bjuda in olika verksamheter. Vi längtar efter att kunna öppna upp kyrkan, säger Johan Strindberg, styrelseledamot i S:t Sigfrid kyrkas vänner.

Konflikten om S:t Sigfrids kyrka blev så allvarlig att den fick lösas i rätten.

Konflikten om S:t Sigfrids kyrka blev så allvarlig att den fick lösas i rätten.

Märta Lefvert

Utesluten församling

Historien går tillbaka till 2004, då S:t Stefanus Koinonia blev hyresgäst. S:t Sigfrids kyrkas vänner behövde pengarna och den dåvarande styrelsen bortsåg från att S:t Stefanus Koinonia tillhör Missionsprovinsen, som uteslutits ur Svenska kyrkan på grund av sitt motstånd mot kvinnliga präster.

Hägerstens församling reagerade, och bröt kontakten med S:t Sigfrids kyrka, som sedan dess inte har samma plats i lokalsamhället som förut.

Efter ett antal år fick S:t Sigfrid kyrkas vänner dock en ny styrelse, med en mer kritisk syn på hyresgästens kvinnoprästmotstånd och hållning i hbtq-frågor. I maj 2020 blev problemen akuta. Då beslöt föreningen att inte förlänga hyresavtalet med en annan hyresgäst – Heliga Sergejis ryska ortodoxa församling som haft ett hyreskontrakt på prov i tre månader.

Bildade ny styrelse

Företrädare för S:t Stefanus Koinonia motsatte sig beslutet, och inledde sin kamp för att ta över kyrkan. Det gjorde man genom att låta revisorer utlysa ett extra medlemsmöte hösten 2020. Vid det mötet bildade man en ny styrelse som man hävdade var den rätta. Motiveringen att den "gamla styrelsen" inte var fulltalig och att "den gamla styrelsens" ordförande dröjt med att kalla till det extra medlemsmöte som S:t Stefanus Koinonia ville ha.

Vi längtar efter att kunna öppna upp kyrkan.

Men tingsrätten avfärdar detta. Rätten slår fast att Göran Beijer, påstådd företrädare för den nybildade styrelsen, inte är behörig företrädare för S:t Sigrids kyrkas vänner och förbjuder honom att utge sig för att vara det.

Han har ännu inte bestämt om han ska överklaga domen.

– Det är möjligt att det är lika bra att acceptera domen och överlägga med den andra styrelsen om hur överlämnandet ska gå till, säger Göran Beijer.

Ger en tidsfrist

Johan Strindberg vill få nycklarna så snart som möjligt men förklarar att man inte kräver alltför snabba ryck.

– Vi tänker inte kasta ut dem på gatan utan ge dem en lämplig tidsfrist då de kan hitta nya lokaler, säger han.

Uppdatering: Göran Beijer beslöt senare att överklaga till Svea hovrätt. I mitten av mars hade hovrätten ännu inte beslutat om man skulle ta upp fallet för prövning eller inte.

Beijer ska betala föreningen drygt 231 000 kr

I domen slår Södertörns tingsrätt fast att Göran Beijer, "varken ensam eller i förening med annan" varit behörig som företrädare för föreningen S:t Sigfrids kyrkas vänner i egenskap av firmatecknare. Han har heller aldrig varit medlem av styrelsen.

Göran Beijer förbjuds i domen att utge sig för att vara något av ovanstående.

Göran Beijer ska ersätta S:t Sigfrid Kyrkas vänner för dess rättegångskostnad med 231 706 kronor.

Källa: Stockholms tingsrätt

S:t Sigfrids kyrka är ett byggnadsminne

S:t Sigfrids kyrka räknas som Sveriges första vandringskyrka, vilket innebär att den är flyttbar. Den åttakantiga träkyrkan byggdes med frivilliga medel av Sällskapet för kyrklig själavård.

Kyrkan togs i bruk år 1900, i korsningen Tulegatan-Frejgatan i Vasastan. 1904 monterades den ner och återuppfördes som S:t Sigfrids kyrka, på Alvastravägen 8 i Aspudden.

Sedan 1970 driver den ideella föreneningen S:t Sigrids kyrkas vänner kyrkan. I stadgarna står att verksamheten ska vara i enlighet med den "evangelisk-lutherska bekännelsen".

1993 blev byggnaden ett byggnadsminne, enligt kulturmiljölagen. Det betraktas vanligen som det starkaste kulturhistoriska skyddet bebyggelse i Sverige kan få.

Källa: S:t Sigfrids kyrkas vänner, Wikipedia

MärtaLefvert
08-550 550 82

Senaste nyheterna

Den 25 maj är det dags för ett av Stockholms största litteraturevent.

Den 25 maj är det dags för ett av Stockholms största litteraturevent.

Angie Gray

Många stora namn till Rinkeby bokfestival

Nyheter

Ett av Stockholms största bokevent ✔ Pascal Engman, David Lagercrantz, Ludmila Engquist, Imenella, Lena Andersson – och 80 andra

Jan Björklund är just nu ambassadör i Italien.

Jan Björklund är just nu ambassadör i Italien.

Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

JUST NU: Jan Björklund flyttar in i Stockholms slott

Nyheter

Tidigare partiledaren blir kungens närmaste man

Björn Eriksson, tävlingschef vid Stockholms fotbollförbund, var med och beslutade om att flytta matchen från Aspuddens IP.

Björn Eriksson, tävlingschef vid Stockholms fotbollförbund, var med och beslutade om att flytta matchen från Aspuddens IP.

Märta Lefvert/Stockholms fotbollförbund

Efter högerextrema bråket: Match flyttad till hemlig ort

Nyheter

"Fått oönskade supportrar" ✔ Beröm till engagerade i lokalsamhället

Jan Björklund flyttar in i Stockholms slott

Jan Björklund är just nu ambassadör i Italien.

Jan Björklund är just nu ambassadör i Italien.

Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

20250505135737
20250505135900
2025-05-05
13:57
2025-05-05 13:59

Sveriges ambassadör i Italien och tidigare L-ledaren Jan Björklund har utsetts till riksmarskalk, skriver hovet i ett pressmeddelande.

– Jag är mycket hedrad över förtroendet från kungen, säger Björklund i ett uttalande.

Jan Björklund tillträder sin nya post den 1 januari 2026. Han blir den 48:e riksmarskalken i ordningen och efterträder Fredrik Wersäll.

Uppdraget blir ett i raden av det tyngre slaget. Sedan 2020 är Jan Björklund ambassadör i Italien och innan dess var han partiledare för Liberalerna (tidigare Folkpartiet).

Det gör riksmarskalken

Riksmarskalken är Hovets högste tjänsteman och chef för Kungl. Hovstaterna. Jan Björklund blir den 48:e riksmarskalken sedan ämbetet inrättades år 1607 och den nuvarande Kungens nionde riksmarskalk.

Källa: Kungahuset

KarlMeyer von Bremen
08-550 551 58