I dag drivs den personliga assistansen i Haninge av både kommunen och privata aktörer. Personer som beviljas assistans enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) kan välja att antingen anställa egna personliga assistenter, anlita ett privat företag eller kommunen.

Men nu vill kommunstyret sluta driva personlig assistans i egen regi helt och i stället lägga ut även den på privata företag.

Anledningen är att ersättningen som kommunen får av Försäkringskassan för att driva assistansen inte täcker kostnaderna.

– Det är ett sätt för oss att spara pengar – samtidigt som servicen för brukare blir densamma. Det innebär viss förändring för assistenterna men vi måste ta skattepengar och brukares behov i hänsyn. Jag förstår oron hos brukare men det kommer för de flesta inte att innebära någon förändring då assistenterna kommer gå över till bolaget, säger Sedat Drogu (M), ordförande i socialnämnden.

Sedat Dogru (M), ordförande i socialnämnden

Sedat Dogru (M), ordförande i socialnämnden

Pressbild

Enligt honom sparar kommunen drygt sju miljoner kronor per år på detta. Men oppositionen är kritisk och undrar hur stor besparing det faktiskt innebär, bland annat eftersom kommunen fortsatt betalar till exempel sjuklöner.

– Man kan även ifrågasätta om det verkligen är på de som är mest sköra som vi ska spara pengar, säger Ann-Christine Erlandsson (S), 2:e vice ordförande i socialnämnden.

Facket kritiskt

Information om förslaget har gått ut till personliga assistenter och brukare. Enligt Saara Gustafsson, förtroendevald på Kommunal, har beskedet lett till oro och besvikelse bland medlemmar.

– Vi tycker det här är jätteilla. Många väljer kommunen som arbetsgivare just för att de erbjuder anställningstrygghet och bra kollektivavtal, säger hon.

En personlig assistent som Mitt i har pratat med, som vill vara anonym, berättar att det som främst oroar är att uppsägningstiden ska bli kortare hos en privat arbetsgivare.

– Kommunen ska vara en trygghet för både assistenter och brukare. Jag kommer att stanna kvar i kommunen om det här går igenom, säger hen.

Ann-Christine Erlandsson (S), 2:e vice ordförande i socialnämnden i Haninge kommun.

Ann-Christine Erlandsson (S), 2:e vice ordförande i socialnämnden i Haninge kommun.

Haninge kommun

En fråga om valfrihet

Både facket och Socialdemokraterna är även kritiska till att kommunen nu försvinner som ett val för de som behöver personlig assistans.

– Det kan röra sig om att ha en människa hemma hos sig 24 timmar om dygnet, och då bör man själv få vara med och välja. Det här tar ingen hänsyn till de funktionshindrade som är beroende av det här stödet. Det är vi som har ansvaret för våra sköraste invånare och att de får den hjälp de har rätt till, säger Ann-Christine Erlandsson (S).

Sedat Dogru (M) kan se att det ligger något i att det uppfattas som att ett alternativ försvinner men menar att så inte är fallet.

– Du kan fortfarande välja kommunen som utförare. Det är ett privat företag som kommer hem till dig i stället, men all kontakt sker med kommunen som också ansvarar för assistansen. Det blir samma kvalitet och vi kommer att ha noggrann uppföljning. Märker vi att det inte funkar så tar vi tillbaka det, säger han.