JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ANNONS

TV-klipp och nyheter

Susanne i Sollentuna bakom lagändring – hundrastning blir ruttjänst

Hundpromenad i Töjnan. Susanne Holmene rastar Alessi och Leon.
 Foto: Tomas Stark

Hundpromenad i Töjnan. Susanne Holmene rastar Alessi och Leon. Foto: Tomas Stark

20201209173100
20201209173100
2020-12-09
17:31
2020-12-09 17:31

I över tio år har Susanne Holmene drivit företaget Rasta Hunden i Sollentuna. Lika länge har hon kämpat för att hundrastning ska bli en del av rutavdraget. Och skam den som ger sig. Nu föreslår regeringens utredare att hundrastning ska ingå i Rut, åtminstone för 65-plusare.

– Det hjälper ju inte så mycket eftersom de flesta som är över 65 är pensionärer och inte behöver hjälp att rasta hunden, men det är ändå ett steg i rätt riktning, säger Susanne Holmene.

Hon har precis hämtat två hundar, båda i hus i närheten av Töjnaskolan, och ska ta en runda med dem utmed gräsfältet bakom skolan.

Leon, en australian shepherd, lunkar godmodigt med. Lagotton Alessi är däremot inte på gåhumör. Och blåsten på den öppna platsen gör inte promenaden mer angenäm.

Motvinden är dock ingenting jämfört med den som Susanne Holmene har upplevt under det dryga decennium som hon har kämpat för att få till en förändring av RUT så att hundrastning ska ingå.

"Många går i konken nu"

Visst har hon talat i egen sak men hon har även drivits av ett slags rättspatos – och en önskan om att få konkurrera på lika villkor.

ANNONS

– Det finns företag som tjänar stora pengar på att använda sig av svartjobbare. Jag möter dem varje dag när jag är ute med hundarna. De konkurrerar ut oss som är hederliga. Det finns inte så många vita hundrastningsföretag kvar, många går i konken nu, säger Susanne Holmene.

För att öka möjligheterna att påverka gick hon med i Centerpartiet och försökte få till en träff med först Maud Olofsson och sedan Annie Lööf.

– Men det var lögn i helsike! säger Susanne Holmene.

Fann intressant rapport

Hennes övertygelse ökade ytterligare när hon snubblade över Skatteverkets rapport ”Svartjobb och svartköp i Sverige” från 2006.

– Redan då motsvarade vård och omsorg av husdjur 9 400 heltidsjobb, mer än alla de tjänster sammanlagt som sedan kom med i RUT, säger Susanne Holmene.

Med sådan fakta i ryggen lyckades hon till slut få Maud Olofsson att gå ut med ett förslag, men det blev totalnej från de andra partierna i Alliansen.

Susanne Holmene gav dock inte upp. Hon besökte torgmöten med politiker, liksom Politikerveckan i Järva, och mejlade alla 349 riksdagsledamöter, bland annat.

Förslag klart i höstas

I våras kontaktades Rasta Hunden av utredare på regeringskansliet som höll på med att undersöka en eventuell utvidgning av RUT-tjänster för äldre personer. över 65 år. Susanne Holmene hade inget emot att bistå med fakta och argument.

I höstas var Rut-utredningen klar och den föreslår fem ytterligare ruttjänster för äldre personer, varav ”rastning och passning av hund, katt och andra sällskapsdjur” är en.

Utredaren Ulf Rehnberg bedömer dock att det egentligen inte är lämpligt med ett särskilt rutavdrag som enbart riktar sig till äldre personer.

– Det kan i stället finnas anledning att utreda om de inte bör införas i rutavdraget utan åldersgräns, säger han.

"Vi har det tufft nu"

Hoppet lever således för Susanne Holmene och de andra vita hundrastningsföretag som finns kvar, även om hon befarar att det kommer att ta lång tid innan hon är i mål.

– Det skulle vara väldigt bra. Vi har det tufft nu, inte minst på grund av coronan som gör att många jobbar hemma och inte har samma behov av hjälp med rastning, säger Susanne Holmene.

Kan införas från den 1 janauri 2022

Rut-utredningen lämnade i september sitt betänkande ”Rutavdrag för äldre” till regeringen. Där föreslås fem ytterligare ruttjänster för personer 65 år och äldre:

1) Rastning och passning av hund, katt och andra sällskapsdjur.

2) Sällskap i bostaden eller i samband med rekreation, nöjesarrangemang eller liknande aktiviteter utanför bostaden.

3) Matlagning och bakning för hushållets behov.

4) Enklare tillsyn av bostaden även när den äldre personen är hemma.

5) Plantering av blommor, träd och buskar samt plockning av bär och frukt, förutsatt att arbetet utförs i den egna trädgården.

Tjänsterna ska kunna köpas av en vid krets anhöriga, bland andra barnbarn ochsyskon, och ge dem rätt till rutavdrag, om arbetet utförs hos en närstående äldre.

Det särskilda rutavdraget för äldre föreslås träda i kraft den 1 januari 2022, men är just nu ute på remiss, och har en offentligfinansiell effekt på 86 miljoner kronor.

Utredaren Ulf Rehnberg bedömer att det antagligen vore ännu bättre att införa de nya tjänsterna i rutavdraget utan åldersgräns, och han tycker att det borde utredas.

Källa: Regeringskansliet

Hundpromenad i Töjnan. Susanne Holmene rastar Alessi och Leon.
 Foto: Tomas Stark

Hundpromenad i Töjnan. Susanne Holmene rastar Alessi och Leon. Foto: Tomas Stark

Alessi, Susanne och Leon. Svartjobbet är utbrett i branschen berättar Susanne Holmene, och vissa företag kringgår reglerna och skriver "vi städar smutsen efter att hunden varit ute" för att på så sätt kunna erbjuda rutavdrag trots att det ännu inte lagligt.
 Foto: Tomas Stark

Alessi, Susanne och Leon. Svartjobbet är utbrett i branschen berättar Susanne Holmene, och vissa företag kringgår reglerna och skriver "vi städar smutsen efter att hunden varit ute" för att på så sätt kunna erbjuda rutavdrag trots att det ännu inte lagligt. Foto: Tomas Stark

Promenad med Alessi och Leon. Hundrastning är en annan sak än hunddagis. Susane Holmene kommer hem och hämtar och går ut med hunden i cirka 30 minuter, oftast två och max tre hundar i taget.
 Foto: Tomas Stark

Promenad med Alessi och Leon. Hundrastning är en annan sak än hunddagis. Susane Holmene kommer hem och hämtar och går ut med hunden i cirka 30 minuter, oftast två och max tre hundar i taget. Foto: Tomas Stark

ANNONS
ANNONS

Senaste nyheterna

Nakterhusskolan i Vega kan läggas ner nästa år.

Nakterhusskolan i Vega kan läggas ner nästa år.

Haninge kommun

Skola kan bli privat – föräldrar tar strid: "Känner sig lurade"

Nyheter

Politiska styret kan lägga ner grundskola ✔ Blixtinsatt möte ska bana väg för friskola ✔ Ilska bland föräldrar

Lina Sjökvist driver Gustavsbergs zoo och säljer enbart lagliga burar. Här med Lars Beckman (M).

Lina Sjökvist driver Gustavsbergs zoo och säljer enbart lagliga burar. Här med Lars Beckman (M).

Privat

Rikspolitiker besökte lokala zoobutiken i Gustavsberg

Nyheter

Ämnet: Hur kan man stoppa olagliga burar som säljs på nätet?

Frejas Café fick flest röster i pepparkakshustävlingen.

Frejas Café fick flest röster i pepparkakshustävlingen.

AB Solom

Frejas Café gjorde årets pepparkakshus

Nyheter

Vann med 44 procent av rösterna ✔ Lyckad pepparkakshusplundring i kommunhuset

ANNONS

Klara är professionell gosare – cuddling på heltid

Klara Ward får ofta svara på frågor om prostitution och moraliska gränser när folk får höra att hon jobbar med cuddling, "det är väldigt känsligt det här med beröring", säger hon.

Klara Ward får ofta svara på frågor om prostitution och moraliska gränser när folk får höra att hon jobbar med cuddling, "det är väldigt känsligt det här med beröring", säger hon.

Pekka Pääkkö

20250121143302
20250121151426
2025-01-21
14:33
2025-01-21 15:14

Klara Ward gosar på heltid. Men att jobba med cuddling, eller närhetscoachning, är inte alldeles enkelt.

– Det är rätt känsligt med beröring, säger hon.

Nere i källaren på Norrbackagatan sprider doftljusen en känsla av lugn. På golvet ligger en madrass. Här tar Klara Ward emot folk i behov av närhet. Sedan två år tillbaka arbetar hon som massör och ”professionell gosare” eller cuddler. Det hela började med så kallade kramkalas – ett gäng träffas för att helt enkelt krama varandra.

– Efter pandemin saknade jag kontakt med andra människor och såg att även andra gjorde det. Jag gick massagekurser och märkte att det inte räckte för alla. Kramkalasen var lätta och roliga, men det fanns även ett större behov än så, säger hon och tar en klunk ur den stora tekoppen.

Ibland kan det vara utmattande att jobba med att ge beröring, tycker Klara Ward. Sådana dagar är hon tydlig med det när hon kommer hem.

Ibland kan det vara utmattande att jobba med att ge beröring, tycker Klara Ward. Sådana dagar är hon tydlig med det när hon kommer hem.

Privat

I Japan har ”gosande” varit ett begrepp i över tio år. Även i USA har det länge pratats om det ur ett mer terapeutiskt perspektiv.

ANNONS

Klara Ward beskriver det som ”fysisk KBT” eller närhetsträning. Själv undviker hon begreppet terapi men tar emot personer i behov av fysisk närhet, som är osäkra över till exempel handsvett eller behöver lära sig att bli tagna på igen.

– De flesta som kommer hit är blyga män som är lite obekväma. De kanske är frånskilda och längtar efter närhet. Man kanske inte har varit nära någon på tio år och vet inte hur man ska göra, säger hon.

– Även kvinnor kommer hit. De vill våga vara nära någon igen, kanske har de varit med om tjatsex, våldsamma relationer eller övergrepp.

Tydliga gränsdragningar

Innan hon började med cuddling jobbade hon med it på Spotify. Förutom lokalen i Birkastan tar hon emot folk hemma i vardagsrummet på Lidingö. Ett möte börjar alltid med ett samtal och tydliga gränsdragningar, särskilt fysiska. Det hela ska vara påklätt och icke-sexuellt, understryker hon.

– Vi kan skeda och lyssna på musik. Någon vill kanske bara ha en hand på armen, andra vill krama direkt.

Händer det att någon tänjer på gränserna?

– Det händer absolut att folk får sexuella känslor. Att vilja pussa på munnen är vanligt, men då lugnar vi ner det. Vi håller det tryggt och stillsamt. Det är en del av det terapeutiska att vara medveten om vad som händer i kroppen, att hitta närvaro och inte gå på autopilot. Vad händer i kroppen om jag kliar dig i nacken till exempel?

De flesta kunder går bara enstaka gånger.

– Ofta väcks det en livsgnista efteråt. Känner man sig riktigt ensam länge kan man börja vända sig bort. Jag får dem att känna sig som en del av flocken igen.

Klara Ward delar lokalerna i Birkastan med en tantramassör, shaman och wombhealer. Tarotkort, kristaller, ljus och mycket annat tillhör den senare.

Klara Ward delar lokalerna i Birkastan med en tantramassör, shaman och wombhealer. Tarotkort, kristaller, ljus och mycket annat tillhör den senare.

Pekka Pääkkö

En av dem som besökt mottagningen är "Noah", som egentligen heter något annat.

– Jag upplevde att jag fått väldigt lite snäll beröring i mitt liv. Eftersom jag har varit sjuk har det varit mycket nålstick och behandlingar som gjort ont. Jag började gråta när någon tog snällt på mig, typ en sköterska som klappade mig på axeln.

– För mig var det mitt i prick att få komma till någon som är professionell och inte förväntar sig något tillbaka. Annars kanske man går på krogen och försöker ligga för att få närhet, men det är inget för mig. Det skulle nog bara blivit värre då. Vid fysisk beröring upplever man att tiden blir längre. En hand på en axel ger upplevelsen av att man umgåtts längre och kommit närmare varandra. Det skulle sjukvården kanske kunna tänka mer på: Beröringens kraft.

Klaras cuddling

Namn: Klara Ward.

Ålder: 46

Bor: Lidingö, Brevik.

Familj: Två tonårsdöttrar.

Jobb: Tantramassör och gosproffs, både i Birkastan och på Lidingö.

Intressen: Går i skogen, läser om rymden, gå på workshops, personlig utveckling.

Källa: Mitt i

EmilSalmaso
08-550 551 15
ANNONS
ANNONS