Den 15 februari i år togs första spadtaget till det som nu har blivit bananparken i Håbo. Men allting har en början och det som nu blivit en ny lekplats för barnen i Håbo startade egentligen för väldigt länge sedan, något som Lasse Åberg berättade om från scenen i lördags när det var dags för invigning.

– För 42 år sedan skrev jag en text som heter Banankontakt av tredje graden. Den var då baserad på en film som var poppis då, som heter Närkontakt av tredje graden. Nu har folk glömt den filmen, men vår låt finns fortfarande kvar.

Numera inte bara som låt alltså, utan även som lekpark, konstaterade Åberg.

– Den har då namngivit den här underbara parken som är något helt annat än de här lite trista parkerna som man ser runt omkring.

Klippte bananerna

Tillsammans med Banarne (Klasse Möllberg), Zebran (Janne Schaffer) och en kör stod Åbergs Trazan var Åberg redo att dra igång underhållningen, men först var det dags för honom och konstnären Tor Svae, som har designat parken, att tillsammans med representanter för kommunen att klippa bandet.

Eller snarare bananerna. Det krävdes lite muskelstyrka, men snart var det gjort.

Därmed var parken invigd, men redan dessförinnan hade mängder av barn redan testat de 1300 kvadratmeterna lek där det bland annat finns en bananrutschkana, studsmatta, banansandlåda, banangungor och vattenlek.