– Jag beklagar att det finns hyresgäster som inte känner sig trygga, säger Emil Westerdahl, Svenska bostäders distriktschef i västerort.
Öppet drogmissbruk, obehöriga i huset, ständiga larm, stora hål i lägenhetsväggarna under rörrenoveringar, hiss- och belysningsproblem – och mögelskador. Detta har hyresgäster i en av Svenska bostäders hyresfastighet i Hässelby gård fått uppleva under året.
Får ingen hjälp
Mitt i har på plats i huset pratat med en rad hyresgäster om situationen.
– Vi betalar 13 000 kronor i hyra, men ingen av oss vill hem till detta på kvällen, sa en av de drabbade hyresgästerna, Maja Amarchih, till Mitt i häromdagen.
Maja Amarchih är en av hyresgästerna Mitt i träffat i veckan i Svenska bostäders hus på Friherregatan 1 i Hässelby gård.
Filip Magnusson
– Det hjälper inte hur mycket man ringer dem om de allmänna utrymmena. Jag förstår inte varför man inte gör något? sade en annan hyresgäst, Luis Murillo Aredondo, till Mitt i under veckan.
Nya larm och passersystem
Nu svarar Svenska bostäders distriktschef i västerort, Emil Westerdahl, på kritiken:
– Vi har mottagit och hanterat ärendet om den trasiga entrédörren. Självklart är det viktigt för oss att skalskydden på våra fastigheter är fullt fungerande. För att öka tryggheten för våra hyresgäster har vi installerat bland annat två Mosquito-larm och installerat passersystem, samt beställt extra ronderingar från störningsjouren.
Men att ni ens måste installera Mosquito-larm, finns det inte ett betydligt större problem här då?
– Jag ser väldigt allvarligt på när obehöriga kommer in i våra fastigheter. Då måste vi sätta in en mängd åtgärder när det gäller det fysiska skyddet. Samverkan behövs med polisen, stadsdelen och andra aktörer, inte minst de boende själva. Ibland betyder detta också larm eller annan teknisk utrustning.
Det är sällan en åtgärd är tillräcklig, enligt Westerdahl.
– Jag kommer se till att vi arbetar vidare tills vi inte längre har det här problemet.
Hyresgäster säger att de själva blivit ombedda av er att säga till obehöriga, ibland som brukar droger, att lämna huset?
– Om man bevittnar pågående brott så ska man alltid ringa polisen på 112. Men det mest kraftfulla verktyget vi har är samverkan mellan grannar för att skapa trygghet i fastigheten.
– Självklart ska man inte utsätta sig för riskfyllda situationer, men att prata med personer som står i trappen för att fråga om de hör hemma där är en av alla åtgärder som vi alla kan göra.
Lustgastuber såg slängda fullt synliga i ett av trapphusen när Mitt i besökte hyresfastigheten i veckan.
Filip Magnusson
Ingen nedsatt hyra
Om de mögelskador som ett antal hyresgäster uppger för Mitt i att förrådet drabbats av, säger Emil Westerdahl att en vattenskada tidigare skett i huset.
– Vi är i kontakt med en hyresgäst som berörts av en tidigare vattenskada i fastigheten, säger han.
Är ni öppna för hyresreduktion i detta läge?
– I dagsläget är det inte aktuellt. Vi har uppmärksammat dessa ärenden när de kommit in och vidtagit åtgärder.
Luis Murillo Aredondo har själv återkommande tvingats be obehöriga lämna trapphuset.
Filip Magnusson
Emil Westerdahl säger att han ser allvarligt på uppgifterna om narkotikaanvändning i husets allmänna utrymmen:
– Vi tolererar inte drogförsäljning eller annan kriminalitet i våra fastigheter. Alla hyresgäster ska känna sig trygga i både sina lägenheter och i allmänna utrymmen som trappuppgångar, källare och tvättstugor.
Beklagar situationen
Man arbetar dels själva med trygghetsåtgärder i sina fastigheter och tillsammans med polis och andra myndigheter, berättar Westerdahl.
– Jag beklagar att det finns hyresgäster som inte känner sig trygga i portuppgången och jag kommer arbeta vidare för att dessa hyresgäster ska kunna känna sig trygga framåt.