Strax före påsk skickade Moderaterna i Region Stockholm ut ett pressmeddelande med rubriken "M: Rekordlåg punktlighet och förtroende för pendeltågen".

I pressmeddelandet, där bland andra oppositionsregionrådet Kristoffer Tamsons (M) står som avsändare, uppges att "missnöjet med pendeltågstrafiken befinner sig på historiskt låga nivåer".

Det påstås också att "punktligheten är rekordlåg och befinner sig under 2025 på drygt 85 procent".

Men sanningshalten i M-utspelet ifrågasätts av både SJ, som kör pendeltågstrafiken sedan mars förra året, och av branschorganisationen Tågföretagen.

"Alternativa fakta"

I ett internt mail, som Mitt i har tagit del av, anklagar SJ:s vd Monica Lingegård och Tågföretagens förbundsdirektör Pierre Sandberg Kristoffer Tamsons (M) för att använda "alternativa fakta" och "rena lögner".

En enkel faktakoll visar också att missnöjet med pendeltågen var betydligt större under det kaotiska året 2023, då MTR hade hand om trafiken.

Punktligheten har också blivit något bättre sedan SJ tog över i mars 2024, jämfört med den närmaste 12-månadersperioden innan.

"Att Kristoffer använder alternativa fakta i sitt politiska utspel är upp till hans politiska opposition att genomskåda, men att han valt att angripa SJ med ett pressmeddelande fullt med rena lögner är förstås oacceptabelt", skriver de båda tågcheferna.

Avböjer intervju

Monica Lingegård och Pierre Sandberg begär i mailet att Tamsons omedelbart och på eget initiativ lämnar sin roll som ordförande i Järnvägsbranschens samverkansforum (JBS), eftersom de menar att han "bryter mot JBS ordförandekod".

Fullt med rena lögner.

"När man är ordförande i JBS har vi betydligt högre förväntningar både kopplat till sanningshalt och förhållningssätt", skriver tågcheferna.

Mitt i har sökt Kristoffer Tamsons, som via sin presschef Emil Johansson hälsar att han avböjer intervju, med hänvisning till att "det är en intern styrelsefråga i ett opolitiskt samverkansforum".

"De längre perspektiven"

Tamsons partikollega Anna Malm Kelfve (M), som också står bakom det omstridda pressmeddelandet, tycker inte att uppgifterna i utspelet är falska.

Varför säger ni "rekordlåga nivåer" när detta inte stämmer?

– Vi vet alla att 2023 var ett kaotiskt år som det blir tokigt att göra jämförelser med. Det är viktigare att göra en tillbakablick på de längre perspektiven. Våra resenärer har rätt att förvänta sig en bättre kollektivtrafik, säger hon.

Nya siffror: Därför ställs pendeltågen in

Fel på växlar, räls och signalsystem ligger bakom varannat inställt pendeltåg i Stockholm. Regionens politiker kritiserar regeringen för att inte satsa tillräckligt på det eftersatta spårunderhållet.

Det senaste halvåret har sammanlagt 5 060 pendeltågsavgångar ställts in eller körts med kortare tåg än planerat.

I drygt hälften av fallen var orsaken spår- och signalfel, fel på växlar, nedfallna elledningar och liknande – faktorer som ligger utanför SL:s och SJ Stockholmstågs kontroll.

Ett exempel var i vintras när Trafikverket upptäckte 156 sprickor i rälsen söder om Stockholm. Det ledde till att tågen fick köras med sänkt hastighet i ett antal veckor.

I februari var alla sprickorna lagade, meddelar Elin Lindström, på SL:s pressavdelning.

– Vår bild är att Trafikverket verkligen mobiliserade sina resurser för att det skulle prioriteras. Dessutom var vädret gynnsamt. Det går inte att svetsa i minusgrader, så det var tur att vi hade en mild vinter i år, säger hon.

Prioriterar vägunderhåll

Bristande resurser till järnvägsunderhåll är annars ett vanligt tema när regionens politiker ska förklara problemen i pendeltågstrafiken.

När regeringen nyligen presenterade sin infrastrukturbudget inför kommande år och bara ökade anslagen till spårunderhåll med fem procent – samtidigt som vägunderhållet höjdes med 48 procent – protesterade regionstyret ilsket.

– Att regeringen struntar i järnvägens underhållsskuld drabbar Stockholm hårt. Goda förbindelser inom regionen, och mellan Stockholm och övriga landet, är av brett nationellt intresse, säger infrastrukturregionråd Michaela Haga (C).

Anton Fendert (MP), trafikregionråd, är lika kritisk.

"Drabbar pendeltågsresenärerna"

– De här fem procenten räcker inte på långa vägar för att komma i kapp med det eftersatta spårunderhållet. Det kommer att drabba pendeltågsrenenärerna varje dag under lång tid framöver, säger han.

Företrädare för regeringspartierna har förklarat att det inte går att få ut mer järnvägsunderhåll från Trafikverket, även om budgeten skulle höjas mer.

– Det duger inte som förklaring. Iståfall måste Trafikverkets kapacitet höjas. Det handlar om hur man prioriterar, säger Anton Fendert (MP).

Väder och spårspring

Den näst vanligaste orsaken till inställda pendeltåg är det som SL kallar "yttre omständigheter" – exempelvis olyckor, spårspring och väderrelaterade problem – som förklarar 29 procent av pendeltågsstrulet.

På tredje plats kom vagnbrist, som låg bakom 12 procent av problemen.

Orsaker till inställda pendeltåg

Trafikverket (räls, växlar, signalsystem m m): 51 procent

Yttre omständigheter (olyckor, spårspring, väder): 29 procent

Vagnbrist: 12 procent

Personalbrist: 7 procent

SL: 1 procent

Siffrorna gäller perioden september 2024 - februari 2025.

Källa: Trafikförvaltningen/SL

Stockholmarna kommer att få fortsätta leva med inställda pendeltåg, så länge regeringen inte priorirerar spårunderhållet högre, menar regionstyret.

Stockholmarna kommer att få fortsätta leva med inställda pendeltåg, så länge regeringen inte priorirerar spårunderhållet högre, menar regionstyret.

Stefan Källstigen

Nya siffror: Därför ställs pendeltågen in

Vanligaste felen ✔ Regeringen kritiseras: "Struntar i järnvägsunderhållet" ✔ Så gick det med de 156 rälssprickorna

Chocksiffror för pendeln: 43 procent nöjda

Andelen resenärer som var nöjda med pendeltågstrafiken i Stockholm störtdök förra året. I december 2023 var bara 43 procent av pendlarna nöjda. För andra trafikslag var siffrorna betydligt bättre.

2023 var ett sorgeår för pendeltågstrafiken, med rekordlåg punktlighet och tusentals inställda tåg.

Antal klagomål till SL nästan fyrdubblades mot året innan, som Mitt i berättade i januari.

Inte helt överraskande dök också nöjdhetssiffrorna till nya bottennivåer. Bara 43 procent av resenärerna var nöjda med pendeltågstrafiken i december, mot 71 procent året innan.

För helåret 2023 blev nöjdhetssiffran 53 procent för pendeltågen, vilket är 24 procentenheter under Trafiknämndens mål på 77 procent.

"Orsaken till problemen är en omfattande brist på tillgängliga lokförare samt brister i underhållsverksamheten. Utöver det har även bristande trafikinformation vid störningar påverkat nöjdheten", skriver Trafikförvaltningen som förklaring.

Påverkar mycket negativt

Resultatet, enligt förvaltningen, är att trafiken har blivit oförutsägbar "vilket påverkar vardagen mycket negativt".

Som en konsekvens enades SL i november med operatören MTR om att avsluta uppdraget i förtid och att låta SJ ta över trafiken från den 3 mars 2024.

För övriga trafikslag har det gått bättre. För både tunnelbana, buss, lokalbanor och sjötrafik ligger nöjdheten över de uppställda målen.

Bäst betyg får båtpendeln som under fjolåret hade 98 procents nöjdhet. Därefter kommer lokalbanorna med 89 procent nöjda resenärer.

Bussar mindre punktliga

För tunnelbanan är siffran 86 procent och för busstrafiken 80 procent. För all landtrafik har siffrorna dock fallit något mot året innan.

Förvaltningen konstaterar att punktligheten för bussarna har gått ner, särskilt under de sista tre månaderna av 2023.

Efterdyningar av pandemin och minskad framkomlighet i innerstaden har bidragit till den försämrade punktligheten i busstrafiken, enligt förvaltningen.

Mikael Andersson

Chocksiffror för pendeln: Bara 43 procent nöjda

”Påverkar vardagen mycket negativt” ✔ T-banans siffra dubbelt så hög