Utställningen i Livrustkammaren tar sin början med Gustav III:s silverskimrande kröningsdräkt och slutar med en kostym från Verdis Opera Maskeradbalen. Där i mellan berättar ett femtiotal dräkter som aldrig tidigare ställts ut om 1700-talets kungliga kulturliv.
– I teaterkretsar är det här något av en våt dröm, att få se de här dräkterna sammanförda, säger Tor Cederman, utställningsformgivare och konstnär.
Utställningen är nämligen ett samarbete mellan Livrustkammaren och Kungliga Operan. Föremål från bägges samlingar står för första gången bredvid varandra igen. Kläder såväl som arkivalier, målningar och annan teaterrekvisita.
– Vi återknyter en kontakt som funnits hela tiden, säger Sofia Nestor, intendent på Livrustkammaren.
Magdalena Westin Piotrowska, Sofia Nestor, Helena Iggander och Tor Cederman.
Tom M Kronestedt
Levde och dog på teatern
Utställningen heter Teaterkungen, vilket Gustav III kallas, eftersom han under sin livstid stred för kulturen och införandet av en svensk teaterscen. Dessutom både började och slutade hans tid som kung på en opera.
– Han befann sig på en opera i Paris när han nåddes av beskedet att han var kung och 1792 utsattes han för ett attentat på maskeradbalen i Operahuset, säger Magdalena Westin Piotrowska, intendent på Livrustkammaren.
Gustav III:s första teaterdräkt, kröningsdräkten, och drottning Sofia Magdalenas kröningsklänning.
Tom M Kronestedt
Man tror att det finns nitton bevarade pjäser av Gustav III:s hand, enligt Helena Iggander, arkivarie på Kungliga Operan.
Vi återknyter en kontakt som funnits hela tiden.
– Väldigt ofta skriver han om de två kungar han beundrar mest. Nämligen Gustav II Adolf och Gustav Vasa.
Pjäsen om Gustav Vasa och kriget mot Danmark blev Sveriges första nationalopera och låg på repertoaren under hela 1700- och 1800-talet.
Gustav III:s mest berömda pjäs handlar om Gustav Vasa och kriget mot Danmark. Här är en skiss på dräkterna som var med i pjäsen.
Tom M Kronestedt
"En riktig skatt"
Utställningen består av fyra akter: "plats på scen", "utomhusspektakel", "teaterns magi" och "en mötesplats". Att välja ut dräkterna har krävt ett gediget arbete.
– Bara Livrustkammaren innehåller 35 000 föremål i dag. Det är ungefär 1000 föremål som visas i basutställningen. Vårt magasin är en riktig skatt på det sättet, säger Sofia Nestor.
Eftersom det på 1700-talet bara fanns levande ljus glittrade dräkterna i guld, silver och paljett på ett särskilt sätt. Det har man försökt fånga i utställningen med hjälp av närhet till "flackande" ljuskällor – något gruppen är extra nöjda med.
Alla delar dessutom samma favoritdräkt och det är Hertig Karls dansdräkt "Demi-caractère”, eller demikaraktären, i blått och vitt.
Hertig Karls dansdräkt "Demi-caractère”, eller demikaraktären. Många timmar konserveringsarbete har lagts ner för att kunna ställa ut denna.
Tom M Kronestedt
– Många timmar har lagts ner för att vi ska kunna ställa ut den. Den är väldigt, väldigt fin och typisk för en kort period i teaterkostymens historia. Den fanns bara på scen i kanske tjugo år, säger Magdalena Westin Piotrowska.