7-åriga Nicolas Lindholm far iväg med sin sparcykel ner i skateparken vid stadsparken. Hit kommer han tillbaka om vädret är fint på lovet.

–  Det här är en av mina favoritställen i Tyresö, säger han.

För lovlediga tipsar han om ett annat ställe han gillar, som ligger nära hans skola i Fornudden.

– Jag tycker om att vara vid vikingagravarna ute på udden.

I parken intill leker 8-åriga Vera Birkeldh. Hon ska åka med sin familj till Gotland på lovet, men hon har ett tips för Tyresöbor som blir kvar.

– Gör utflykter ute nu när det går och inte är för kallt, kanske grilla korv, säger hon.

8-åriga Vera Birkeldh tycker om att leka i stadsparken och tipsar om att på lovet göra utflykter eller åka till en trampolinpark.

8-åriga Vera Birkeldh tycker om att leka i stadsparken och tipsar om att på lovet göra utflykter eller åka till en trampolinpark.

Sandra Samppala

Skapa film som visas på festival

För den som i stället vill fylla höstlovet med rysligheter finns det chans att skapa skräckfilm tillsammans med Ung film i Tyresö. Under två dagar får 13-19-åringar göra allt från att spåna fram idéer, skriva manus, spela in sina filmer med professionell utrustning, arbeta med filmljud och klippa ihop allt.

– Vi har sett att detta är ett vinnande koncept och vi tycker själva att det är superkul. Vi drar fram rökmaskiner, blod och effektsminket och så kör vi, säger Annica Sjögren, filmpedagog vid Tyresö filmskola.

Filmskaparna får chans att visa sina alster på Tyresö filmfestival i november.

– Där får unga filmskapare chans att möta varandra och Tyresöborna får också chans att möta de unga filmskapare som finns lokalt.

Följ med på Ronjavandring

I Tyresta kan du på lovet följa med på en gratis upptäcksfärd i skogen i Ronja Rövardotters fotspår, med start vid naturum som har extraöppet under lovet.

– Naturen har en viktig roll för berättelsen. Den är plats för deras äventyr och spelplats för deras liv och platsen där man blir fri och självständig från sina föräldrar, tänker jag när jag läser boken. Tanken är att barn och vuxna ska gå tillsammans och komma nära växter och djur som finns i Ronjas livsmiljö. Det kanske också kan ge uppslag till samtal och fortsätta äventyr tillsammans i skogen, säger naturvägledare Lotta Hedin.

Sju dagar kan du följa med på en gratisvandring i Tyresta, inspirerad av Ronja.

Sju dagar kan du följa med på en gratisvandring i Tyresta, inspirerad av Ronja.

Illustration: © Design Ilon Wikland AB. Ronja Rövardotter: TM och © The Astrid Lindgren Company