Strandfester och grillkvällar som avlöser varandra.

Semester utan större förpliktelser och kanske några fler glas än normalt.

– Konsumtionen ökar både under sommaren och vid jul och nyår, säger Sara Wallhed Finn, legitimerad psykolog och alkoholforskare vid Beroendecentrum i Stockholm.

 Sara Wallhed Finn, alkoholforskare vid Karolinska institutet.

Sara Wallhed Finn, alkoholforskare vid Karolinska institutet.

Tomas Enqvist

För den som har svårt att stå emot när suget slår till har hon flera tips. Varför inte rulla ut yogamattan till exempel?

Studier vid Karolinska institutet har nämligen visat att yoga kan fungera bra för den som vill minska sin konsumtion av alkohol.

– Det finns även begynnande evidens för att annan fysiskt aktivitet kan minska suget. Annat som kan vara bra vara bra är att distrahera sig med en hobby, prata med en vän eller söka stöd.

Vad kan man göra om man är i en miljö där det är svårt att yoga eller träna?

– Vet man att man ska gå på grillfest eller konsert är förberedelse innan en nyckel till framgång. Se till att ha ätit och fundera på hur du vill dricka eller hur du ska tacka nej om du blir bjuden.

– Det finns många bra strategier. Man kan fundera på vilka situationer, tankar och känslor som triggar suget. Det kan skilja sig mycket mellan vilka personer man träffar och tillgången på alkohol. Är det fri bar eller måste man gå ganska långt för att köpa alkohol?

Vänta lite

Sara Wallhed Finn tipsar även om att en viss väntan kan vara effektfullt.

– Suget är inte konstant, utan ofta som en vågrörelse som kommer och går. Väntar man 10-15 minuter brukar det ha lagt sig eller vara på nedgång. Då känns det inte lika angeläget att agera på det.

Trots att många dricker mer på sommaren är det färre nya besökare vid beroendevården då.

Likadant är det vid jul och nyår.

En anledningen till det tror Sara Wallhed Finn är att normerna för drickande ändras vid de här tiderna på året.

Ökad konsumtion sticker inte ut lika mycket.

– Konsekvenserna blir kanske inte riktigt kännbara förrän efter en tid. Under ledigheten märks det inte heller i relation till arbetet, man kan ta en sovmorgon och har inte lika många förpliktelser.