Torsdag kväll ska politikerna i stadsbyggnadsnämnden ta beslut om Trädgården ska få ett permanent bygglov eller inte.

Tjänstemännens linje har varit att avslå ansökan. Från politiskt håll ville man dock först höra vad grannarna tyckte, vilket Mitt i tidigare skrivit om.

Nu uppger rödgröna majoriteten att bygglovet ska beviljas.

– I den här typen av frågor finns det ofta människor som är både positiva och negativa. Trädgården är en etablerad och uppskattad verksamhet, och stadsbyggnadsnämndens uppgift är att fatta beslut som sammanväger olika intressen på bästa sätt, skriver Jan Valeskog (S), stadsbyggnadsborgarråd.

Jan Valeskog (S), stadsbyggnadsborgarråd i Stockholms stad.

Jan Valeskog (S), stadsbyggnadsborgarråd i Stockholms stad.

Mikael Andersson

"Häpnadsväckande"

Frågan om bygglovet gick ut till närliggande fastigheter. På listan fanns flera företag och stadens egna verksamheter. Däremot fick inte grannar i närliggande bostadshus tycka till.

– Det är häpnadsväckande att de inte frågar de närmast sörjande. Under åren har Trädgården fått många klagomål på ljudvolymerna, så de vet att många i närområdet störs, säger Jens Holmberg, som bor i Hammarby sjöstad, på andra sidan Skansbron.

Ljudet är vad de flesta grannar vänt sig mot.

– Eftersom de befinner sig under bron blir det som en resonanslåda. På sommaren när de har konserter går det inte att vara på balkongen eftersom ljudnivån är så hög. På nätterna är klubbverksamheten störande.

Hur ser du på att många tycker Trädgården är viktig för kulturlivet?

– Absolut är det viktigt, men de måste hålla sig till de regelverk som gäller så boende inte störs. Så är det inte nu.

På Trädgården hålls regelbundet konserter.

På Trädgården hålls regelbundet konserter.

Maria Svensson

Måste följa lagen

Jan Valeskog konstaterar att det är stadsbyggnadskontoret som gör en bedömning av vilka som anses vara berörda grannar utifrån plan- och bygglagen.

– Oaktat en bygglovsprövning måste alla verksamheter följa bestämmelserna i miljölagstiftningen gällande eventuella ljudstörningar vilket staden säkerställer genom miljöförvaltningens tillsynsansvar, skriver Jan Valeskog.

Även om bygglovet beviljas strider klubben mot områdets detaljplan. Då kan det räcka med att en person överklagar beslutet för att bygglovet ska rivas upp när det prövas i högre instans.

Hur säkra känner ni er på att bygglovet står sig?

– Vi motiverar alltid de beslut vi tar i bygglovsfrågor och om ärendet överklagas kommer högre instans att avgöra frågan.

300 000 besökare per år

Trädgården öppnade 2009 och är en av Stockholms mest populära klubbar och livescener. De har runt 300 000 gäster om året.

Området under Skanstullsbron där den ligger ska dock vara till för hamntrafik, klubben har därför haft ett tillfälligt bygglov. Det löpte ut i januari i år, varpå ägarna har sökt ett permanent lov.

Även M, L och C vill bevilja permanent bygglov. SD yrkar på avslag.

Trädgården hotad – populära klubben utan bygglov

Det är osäkra tider för nattklubben Trädgården och Under bron. Sedan i januari har de inget bygglov. Nu är det upp till grannar att tycka till om klubben ska få vara kvar eller inte.

Mellan de enorma pelarna som håller upp Skanstullsbron ligger nattklubben Trädgården och Under bron. När de flyttade in 2009 var det här en öde plats, mest fyllt av skräp och skrot. In kom barer, scener, läktare och pingisbord.

Den folkparksliknande klubben blev snabbt en publiksuccé. Än i dag är den, med alla tillhörande evenemang och spelningar, en av de mest populära klubbarna i Stockholm.

Område för hamntrafik

Ett krux är dock detaljplanen säger att området ska vara till för hamntrafik. Klubbens existens har hittills varit möjlig med ett tidsbegränsat bygglov. Det löpte nyss ut, då maxgränsen på 15 år hade uppnåtts.

Ägarna sökte permanent bygglov, men tjänstemännen på stadsbyggnadskontoret var tydliga i sin bedömning: Ansökan bör avslås eftersom den strider mot detaljplanen.

På Trädgården hålls regelbundet konserter.

På Trädgården hålls regelbundet konserter.

Maria Svensson

Grannar får tycka till

Politikerna vill inte att Trädgården ska försvinna. Den rödgröna majoriteten gick emot tjänstemännen och beslutade att först höra om grannar har några invändningar mot att klubben får bygglov. De som bor i berörda, närliggande fastigheter får tycka till.

Därefter ska ärendet upp för beslut i stadsbyggnadsnämnden igen. Fram tills dess kan klubben fortsätta som vanligt.

– När nämnden anser att det inte är orimligt att ändå ge permanent bygglov har vi som rutin att först kolla med grannarna. Det är klart det finns en risk att det överklagas, men nämnden är ändå enig om att vilja ha verksamheten kvar, säger Jan Valeskog (S), stadsbyggnadsborgarråd.

Sedan starten 2009 har Trädgården blivit en av stans mest populära klubbar.

Sedan starten 2009 har Trädgården blivit en av stans mest populära klubbar.

Axel Malmcrona

Kan överklagas

Oppositionen röstade för att bevilja bygglovet rakt av, men oavsett kvarstår det faktum att klubben strider mot detaljplanen. Det kan räcka med att en person överklagar beslutet för att bygglovet ska rivas upp när det prövas i högre instans.

– Det finns alltid en risk att det överklagas om problematiken blir känd, men på det här sättet ökar vi chansen att få igenom lovet.

Innebär det att en enda granne kan göra så att klubben stänger?

– I och med att verksamheten strider mot detaljplanen är juridiken tydlig, men från politiskt håll har vi en viss möjlighet att göra en avvägning. Det har gått åt bägge hållen när liknande ärenden varit uppe. Men vi tror att vi ska kunna hitta en lösning.

Inga bostadshus tycks dock finnas på listan över fastighetsägare som ska höras. Staden äger de flesta kringliggande husen, däremot ligger där också företag som Folksam och Nexico.

– Det är fritt för alla att tycka till och överklaga. Det är upp till överinstans i en överklagan att ta ställning till om den som skickat in överklagan är en part som har rätt att överklaga eller ej, säger Mikael Andersson Ståhl, bygglovschef vid stadsbyggnadskontoret.

Mitt i har sökt Trädgårdens ägare för en kommentar.

300 000 besökare om året

Trädgården öppnade 2009 och är en klubb med utemiljöer.

På vintern fortsätter klubbverksamheten inomhus under namnet Under bron.

Det är en av norra Europas största kulturscener med över 300 000 besökare årligen.

Fastigheterna uppfördes som en del av Eriksdalsverket.

Källa: Huset under bron

Avgör hur ett område ser ut

I princip hela Stockholms stad är indelad i detaljplaner.

De reglerar vad som får byggas inom ett visst område eller fastighet.

Exempelvis kan de styra var hus får placeras, vilken utformning de ska ha, deras höjd och vad de får användas till.

Detaljplanen styr vad som får bygglov inom området.

En detaljplan kan ändras. Förslagets lämplighet testas utifrån plan- och bygglagen.

Då vägs allmänna och enskilda intressen mot varandra. Den nya planen ska även vara i linje med stadens långsiktiga mål för stadsbyggnad.

Källa: Stockholms stad

Trädgården lockar över 300 000 gäster om året.

Trädgården lockar över 300 000 gäster om året.

Pekka Pääkkö

Trädgården kan bomma igen – om en enda granne klagar

Klassiska klubben har inget bygglov ✔ Politikern: ”Tror att vi ska kunna hitta en lösning”