Arbetet med tunnlarna under Lovö, en del av Förbifart Stockholm, har inte varit spikrakt. 2019 hävde Trafikverket avtalet med den dåvarande entreprenören på grund av brister i arbetsmiljön.
Nu återupprepas historien. Trafikverket häver kontraktet med AF Anläggning AB, företaget som tog över tunnelbygget under Lovö, med omedelbar verkan. Myndigheten hävdar att företaget gjort sig skyldiga till flera allvarliga missförhållanden i entreprenaden.
Enligt Trafikverket har entreprenören gjort sig skyldig till väsentliga avtalsbrott som ger myndigheten rätt att häva avtalet.
Det ska bland annat röra sig om att entreprenören har undanhållit uppgifter från Trafikverket, ”på ett illojalt sätt, och utifrån instruktioner till medarbetare och underentreprenörer”.
– Det handlar om skriftliga instruktioner från entreprenören till tjänstemän och underentreprenörer, om att inte skriva saker i dagböcker som kan innebära att de inte får betalt, säger Patrick Guné, verksamhetsområdeschef för Stora projekt på Trafikverket.
Försökt få klarhet
Företaget ska även ha missbrukat den avtalade ersättningsformen.
Entreprenören har polisanmälts då Trafikverket anser att överträdelserna är så pass grova.
Patrick Guné är chef för verksamhetsområde Stora projekt på Trafikverket.
Elin Gårdestig
Enligt Patrick Guné är det här ett resultat av den granskning av fem kontrakt, där kostnaderna hade ökat på ett omotiverat sätt, som Trafikverket påbörjade innan sommaren.
Efter granskningen och verifiering av de uppgifter som uppkom under granskningen har Trafikverket haft flera möten med entreprenören.
– Vad gäller kontraktet på Lovön har vi haft samtal med entreprenören och försökt få klarhet i missförhållandena och vad det beror på. Vi känner inte att vi har fått de svar vi behöver och ser därför inget annat val än att häva avtalet.
Jag har under mina 25 år inte varit med om något liknande.
Ska inte skapa förseningar
Vidare ska företaget bland annat ha sysslat med medveten och systematisk överdebitering samt ”påfallande bristande inköpsarbete”.
De hittills fakturerade beloppen ligger strax över sex miljarder kronor. Trafikverket ska nu utreda de eventuella krav de kan ställa på entreprenören med anledning av avtalsbrottet.
Enligt Patrick Guné är det något av en unik situation att två kontrakt under samma entreprenad hävs.
– Likväl är det unikt att vi polisanmäler, det är väldigt ovanligt. Jag har under mina 25 år inte varit med om något liknande och om inte annat visar det på hur allvarligt vi ser på det här.
Trafikverket ska leda resterande arbeten i tunnlarna under Lovön på egen hand.
Angie Gray
Trafikverkets bedömning i nuläget är att hävandet av avtalet inte ska påverka vare sig sluttiden eller slutkostnaden för Förbifart Stockholm, som är beräknad att stå klar 2030.
– Vi kommer att tillsätta en organisation för att leda resterande arbeten själva. Det finns stora arbeten i andra kontrakt där vi kan koordinera på ett effektivt sätt, säger Patrick Guné.
Delar inte bilden
AF Gruppen delar inte Trafikverkets beskrivning av situationen och motsätter sig ”de allvarliga påståenden som framförts.” Det skriver Geir Flåta, koncerndirektör Anläggning vid AF Gruppen, i ett mejl till Mitt i.
”Vi anser att beslutet om att häva kontraktet saknar grund och kommer nu att noggrant analysera Trafikverkets motivering samt utvärdera vilka åtgärder som krävs för att tillvarata våra intressen”, skriver han vidare.