Männen misstänks för att ha anlagt en brand i en butik i bottenplanet av ett flerfamiljshus i Sörgården. Eftersom butiken ligger i ett flerfamiljshus med lägenheter utsatte de enligt åtalet inte bara butiken och restaurangen bredvid utan även dem som bor där för fara. Åklagaren rubricerar därför dådet som grov mordbrand.

Natten mellan den 11 och 12 oktober ska de enligt åtalet "tillsammans och i samförstånd" ha hällt brandfarlig vätska både innanför och utanför entrén till butiken och därefter tänt på. Branden spred sig in till butiken men kunde släckas av räddningstjänsten. Polisen misstänkte på ett tidigt stadium att den var anlagd.

Alla tre anhölls i sin frånvaro i slutet av mars. I början av april kunde två av dem gripas och häktas medan den tredje greps ett par veckor senare. Något som Mitt i tidigare rapporterat.

Bakom branden ska det enligt åtalet ligga en konflikt.

Försatt andra i fara

Förundersökningen är omfattande och sekretessbelagd men av åtalet framgår att tre personer, varav två maskerade, filmats med övervakningskamera utanför butiken. Filmen ska visa att de var där när branden startade och att de hällde ut vätska vid butiksdörren som sedan antändes.

Det tog räddningstjänsten ungefär en timme att släcka branden och enligt räddningsledaren var risken för spridning stor. Polisens tekniker hittade en plastflaska utanför butiken och enligt åtalet talar resterna i flaskan "extremt starkt" för att det var bensinliknande vätska.

Två nekar

Straffskalan för grov mordbrand ligger mellan sex och 18 års fängelse och kan också ge livstids fängelse.

Åklagare Johanna Stigson yrkar på att den äldste av de åtalade ska utvisas.

– Om det blir grov mordbrand har jag yrkat på sex års fängelse. Om tingsrätten kommer fram till att det är mordbrand ska det i vart fall kraftigt överstiga de två år som är minimum, säger hon.

Mitt i Vallentuna har sökt de tre männens advokater och fått svar av två.

– Han har vidgått de faktiska omständigheterna, underkastat sig ansvar för grov skadegörelse men nekar till mordbrand. Det betyder att vi anser att andra krav ska vara uppfyllda för att det ska vara mordbrand, säger advokat Ulrika Borg som företräder en av de åtalade männen. 

Den andre advokaten skriver i sms att hans klient nekar till brott medan den tredje inte svarat vid tidningens pressläggning.

Butiken har haft stängt sedan branden. Ägaren säger till Mitt i Vallentuna att han kommer att öppna igen när saneringen är klar.

Domen meddelas i nästa vecka.