Efter några oförskämt soliga höstdagar visade oktober sitt andra ansikte i Sundbyberg i veckan. På Observatoriekullen i Stockholm, där SMHI:s närmaste mätstation ligger, föll nästan 50 millimeter regn på två dygn.
Lilla Ursviksbon Leon Strömberg var ute ändå.
– Jag ska till fotbollsplanen för att coacha lite, säger han i regnrusket på Egnahemsvägen.
Fötterna är blöta. Nyss var han hemma, enkom för att byta skor.
Runtom oss växer vattenpölarna.
– Som du ser är gångvägarna inte optimala. Man får liksom köra lite parering, säger Leon.
Han bor i ett av de områden som skulle drabbas hårdast vid ett skyfall. Bortsett från frustrationen när bussarna inte går som de ska, verkar han ändå tillfreds med hur väderlekar som denna påverkar honom.
Frågar man det politiska styret går arbetet med att regnsäkra staden åt rätt håll.
– När vi har byggt om gator generellt de senaste åren har vi hela tiden haft ett perspektiv om klimatanpassning med oss, säger Martin Solberg (MP), ordförande i stadsmiljö- och trafiknämnden.
Vattnet leds om
Bland annat sker ett omfattande arbete intill Lötsjön och Gröna stugan, som efter en översvämning fick stänga tillfälligt i augusti.
Genom att lägga nya rör i marken ska liknande händelser undvikas i framtiden.
– Så att de här stora mängderna regnvatten kan ledas under jord direkt ut i Lötsjön, i stället för att rinna via känsliga punkter, säger Martin Solberg.
En annan åtgärd är grönytor som tar hand om nederbörd, fortsätter han. Och i Duvbo har staden börjat bygga om gatorna, så att inte stora mängder vatten ska rinna in på människors trädgårdar.
– I stället gör man en liten konkav eller böj, så att vattnet naturligt rinner ner till dagvattenbrunnarna.
Hur långt räcker de här åtgärderna?
– Det finns alltid väder och naturkatastrofer vi inte kan skydda oss mot. Det vi gör nu är att klimatsäkra så långt det är möjligt.
Kritiserar regeringen
Staden jobbar för att klara ett så kallat 100-årsregn. Med det avses ett regn så pass kraftigt att det statistiskt sett bara inträffar en gång per sekel.
Enligt länsstyrelsen skulle ett sådant oväder påverka över 1 800 byggnader i Sundbyberg, vilket Mitt i skrev om i fjol. Då riktade Martin Solberg en känga mot regeringen, för det minskade anslaget till kommunerna för klimatanpassning.
Han tycker fortfarande att det var en dålig idé. Men under det gångna året har han själv inte kontaktat regeringen för att be dem ändra sig.
– Jag tror att det är att tala för döva öron.
Bör man inte ändå göra det?
– Det tror jag absolut är en klok idé. Jag tror dock att det är bättre att faktiskt göra åtgärder där det gör skillnad.